Reclamă

Legea pensiilor a fost adoptată de Senat și se pregătește să treacă prin etapele legislative pentru a deveni efectivă. Cu toate acestea, aplicarea legii este considerată cea mai dificilă parte a procesului.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a oferit clarificări cu privire la modul în care vor fi calculate pensiile și cine va beneficia de o majorare de peste 100% începând din ianuarie 2024.

Cui îi crește pensia cu peste 100% de la anul

Marius Budăi, unul dintre experții în domeniul pensiilor, a încercat să explice în repetate rânduri cum vor fi aplicate majorările promise de Guvern. În cele din urmă, el a reușit să lămurească incertitudinea care a planat asupra pensionarilor din România în ultimele luni.

Potrivit lui Budăi, banii pentru majorări vor fi incluși în bugetul de stat pentru anul următor și vor fi clar specificați în Legea bugetului. Fostul ministru a subliniat că aceasta este o discuție inutilă și că banii există în țară. El a subliniat, de asemenea, că totul depinde de prioritățile în ceea ce privește cheltuielile.

Aceste pensii vor crește cu 100% din 2024! Marius Budăi a explicat cine sunt românii norocoși

Cum vor crește pensiile în 2024

Marius Budăi a explicat, prin exemple concrete, cum vor crește pensiile în anul următor. De exemplu, o pensie în valoare de 1.125 de lei va crește cu peste 112% și va ajunge la 1.281 de lei în 2024. În septembrie 2024, pensia respectivă va crește din nou, atingând suma de 2.340 de lei. Aceasta este valabilă doar pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de 36 de ani.

Încurajarea muncii și formula de calcul a pensiilor

Marius Budăi a subliniat faptul că guvernul încurajează munca și că nu se majorează vârsta de pensionare prin această lege. El a explicat că cei care rămân mai mult timp în câmpul muncii vor primi și mai mulți bani. Formula de calcul a pensiilor este următoarea: valoarea punctului de referință (VPR) înmulțită cu numărul total de puncte. Potrivit noii legi a pensiilor, VPR va fi de 81 de lei.

Numărul total de puncte este suma punctelor contributivității, stabilității și perioadelor asimilate și necontributive. Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pentru fiecare an).

Etapele următoare pentru Legea pensiilor

Legea pensiilor urmează să fie dezbătută în Camera Deputaților și să primească votul final. Apoi, va fi promulgată de către președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, cu condiția ca Opoziția să nu conteste legea la Curtea Constituțională.

Cu aceste clarificări aduse de Marius Budăi, se speră că pensionarii din România vor avea o imagine mai clară asupra modului în care vor fi calculate și majorate pensiile în viitorul apropiat.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro