Aflat în SUA, președintele Klaus Iohannis a explicat motivul pentru care Federația Rusă atacă la granița Ucrainei cu România. Declarațiile șefului de stat au loc în contextul în care 3 drone rusești au fost descoperite pe teritoriul țării noastre.

Klaus Iohannis a spus clar: motivul pentru care Rusia atacă la granița României

Românii care trăiesc la granița cu Ucraina trăiesc un adevărat coșmar. În ultimele luni, Rusia și-a intensificat atacurile asupra porturilor Reni și Ismail. Noapte de noapte, oamenii au putut vedea în depărtare exploziile.

În urmă cu două săptămâni, cea mai mare temere a acestora s-a adeverit: dronele rusești au ajuns și pe teritoriul țării noastre. 3 astfel de dispozitive au fost descoperite în județul Tulcea, la câteva zile diferență. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită și nu există nici daune materiale.

Aflat în Statele Unite ale Americii, Klaus Iohannis a vorbit despre aceste incidente, dar și despre motivul din spatele lor. Președintele susține că principalul scop al Rusiei este să dea peste cap exportul de cereale, după ce s-a retras din acordul privind transportul acestora.

România a fost principala cale prin care cerealele ucrainene au fost exportate.

Ucraina a explortat peste 25 milioane tone de produse agricole, în cea mai mare parte cereale. Cele mai multe vin prin aceste mici porturi. Deci Rusia atacă aceste mici porturi să sperie oamenii, să oprească tranzitarea acestor cereale., a declarat Iohannis.

Șeful de stat a mai vorbit și despre fragmentele de dronă, descoperite pe teritoriul României.

Iohannis a catalogat aceste atacuri drept „crime de război” și a dat garanții că a discutat deja despre această problemă cu celelalte state membre NATO.

La scurt timp după ce dispozitivele explozive au fost descoperite în Tulcea, Alianța a confirmat că va trimite în România mai multe avioane de război. Rolul acestora este să întărească securitatea aeriană.

În cazul dronelor, sistemele radar nu le pot detecta. Ministerul Apărării a explicat că dimensiunile mici ale acestora, dar și altitudinea mică la care zboară, le fac imposibil de detectat chiar și pentru cele mai sofisticate sisteme.