Reclamă

Pentru mulți dintre noi, weekendul înseamnă să aprindeți grătarul cu prietenii și familia pentru a savura împreună o ultimă masă de vară.

Dar, din păcate, unele alimente populare la grătar te-ar putea îmbolnăvi grav dacă nu ești atent. De fapt, există patru alimente în special care prezintă cele mai iminente riscuri pentru sănătate pentru cei care le consumă.

Carne și fructe de mare crude și insuficient gătite

WEEKEND / Aceste 3 alimente sunt cele mai probabil să-ți provoace intoxicații alimentare
Pixabay

Preferința ta pentru un burger crud sau o friptură ar putea să te pună în pericol, potrivit CDC. Produsele din carne crudă pot adăposti bacterii Yersinia. Care provoacă aproximativ 117.000 de infecții și 35 de decese în SUA anual. E. coli. Care duce la sindromul hemolitic uremic care pune viața în pericol în până la 10 la sută din infecții. Și Salmonella, care este asociată cu 1,35 milioane de infecții în Statele Unite și 420 de decese în SUA pe an.

De asemenea, CDC raportează că majoritatea produselor crude din carne de pasăre sunt contaminate cu Campylobacter. Un tip de bacterie care este asociată cu aproximativ 1,5 milioane de boli în SUA în fiecare an. Ele pot fi, de asemenea, contaminate cu Clostridium perfringens. Un tip de bacterie care provoacă îmbolnăviri la aproximativ 1 milion de rezidenți din SUA în fiecare an. Și Salmonella, precum și alte tipuri de bacterii.

Fructele de mare crude și crustaceele sunt cel mai frecvent asociate cu Salmonella și Vibrio vulnificus. Acesta din urmă fiind cel mai frecvent la stridii și este asociat cu 80.000 de infecții și 100 de decese în SUA în fiecare an. Infecțiile rănilor cu Vibrio vulnificus duc la moartea a aproximativ 20% dintre cei infectați, adesea în câteva zile de la prima îmbolnăvire.

Fructe și legume

În timp ce fructele și legumele proaspete sunt o parte esențială a unei diete sănătoase, ele sunt, de asemenea, o sursă majoră de otrăvire alimentară de la E. coli, Listeria și Salmonella.

Pentru a vă proteja, CDC recomandă spălarea sau curățarea fructelor și legumelor cu apă curentă. Și curățarea lor numai după ce au fost spălate, pentru a evita contaminarea pulpei lor cu bacterii din coajă.

De asemenea, fructele și legumele ar trebui să fie refrigerate la 40 de grade Fahrenheit sau mai rece în două ore de la preparare. Sau o oră dacă afară sunt peste 90 de grade.

Produse din lapte crud

Deși unii oameni susțin că produsele din lapte crud oferă anumite beneficii pentru sănătate, experții spun contrariul.

„Niciuna dintre afirmațiile făcute de susținătorii laptelui crud pe care le-am examinat…Nu poate rezista controlului științific”, explică Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).

De fapt, CDC observă că laptele crud și produsele fabricate din lapte crud sunt frecvent contaminate cu Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria și Salmonella. Toate acestea putând provoca boli grave. Pentru a fi în siguranță, CDC avertizează împotriva consumului sau consumului de orice produse din lapte crud. Și să se lipească de cele făcute cu lapte pasteurizat.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro