Conform hartei globale a infectărilor cu Sars-CoV-2, se pare că situațiile climatice afectează într-un anumit mod virusul.

Conform unui unor rezultate științifice ale Universității Cattolica del Sacro Cuore din Milano, cu cât o zonă este expusă mai mult la lumina soarelui, cu atât circulația Sars-CoV-2 este mai mică.

1. Descoperire importantă despre Sars-CoV-2

Profesorul doctor de boli infecțioase, Roberto Cauda, a declarat că mai multe echipe de oameni de știință din mai multe țări au analizat impactul luminii solare asupra răspândirii coronavirusului. De asemenea, cercetătorii au analizat și situația deceselor cauzate de virusul nemilos. Ei au ajuns la concluzia că, cu cât o zonă este expusă mai mult timp la lumina soarelui, cu atât mai mică este circulația virusului. De asemenea, în anotimpurile mai calde, oamenii petrec mai mult timp în aer liber. Acest lucru reduce șansele de infectare prin particule de salivă și aerosoli.

Există, de asemenea, unele particularități ale Omicron, spune profesorul de la Universitatea din Milano. Conform acestuia, varianta coronavirusului apărută în Africa de Sud este mult mai contagioasă decât Delta, chiar dacă provoacă forme mai puțin severe ale bolii.

2. Omicron este mai infecțioasă în gură și în gât

Omicron se răspândește mai mult în căile respiratorii superioare și mai puțin în plămâni. Prin urmare, se replică mai puțin în plămâni și este mai infecțioasă în gură și în gât, spune cercetătorul.

Conform acestuia, acest lucru nu înseamnă că virusul nu s-a răspândit în zone cu temperaturi mai ridicate, cum ar fi Brazilia sau California, însă aici a funcționat capacitatea antivirală a soarelui.

Deci, conform acestui studiu, atunci când vom scăpa de virusul Sars-CoV-2 se va întâmpla vara. Acest lucru explică și situația care are loc vara, când cazurile de infectare cu coronavirus sunt mult mai puține, comparativ cu lunile friguroase.