Reclamă

Din nefericire, de multe ori, partenerii toxici și abuzivi nu-și arată imediat adevărata față și aflăm după ce suntem deja implicați în relația respectivă. De aceea, este important să găsim o modalitate de a identifica din timp partenerii potențial toxici.

Acest test este menit să facă acest lucru, chiar dacă semnele de avertizare timpurie nu sunt evidente

Ele par grozave până când nu mai sunt

Uită-te la femeile din jurul tău, dar și la tine. De obicei, există cel puțin una care a sfârșit având un partener toxic. Este inteligentă, frumoasă, bună și generoasă, dar cumva a ajuns într-o relație care îi făcea rău.

Realitatea este că, de cele mai multe ori, în astfel de situații, bărbații par drăguți și simpatici atât pentru partenerele lor, cât și pentru cei dragi partenerelor lor. Sunt suficient de fermecători pentru a da impresia că nu ar fi niciodată toxici, doar pentru a deveni exact asta în viitor.

Nimeni nu intră intenționat într-o relație toxică

Chestia este că nicio femeie nu intră într-o relație toxică în mod voluntar. Comportamentul manipulator ia multe forme.

Poate fi distructiv din interior spre exterior, fără ca tu să îți dai seama până când nu ia forma completă.

Se întâmplă treptat

Un alt aspect al relațiilor toxice este că acestea apar treptat. Ele încep cu mici avertismente, cum ar fi comentarii răutăcioase sau comportament gelos. Partenerul își cere scuze și te convinge de o justificare pentru comportamentul lor, așa că, din intenții pure și din dragoste pentru el, îl crezi.

Problema este că, cu cât rămâi mai mult timp, cu atât devine mai greu să observi și să pleci.

Testul „Nu”

Deci, cum poți identifica aceste gesturi chiar și atunci când se întâmplă subtil? Un consilier a venit cu un test simplu pentru a ajuta la identificarea potențialilor parteneri toxici la începutul unei relații. Se numește Rob Andrews și este consilier în domeniul violenței domestice în Australia. El îi sfătuiește pe oameni să folosească „Testul Nu” pentru a identifica potențialele semnale de alarmă încă de la începutul unei relații.

„Testul ‘nu’ constă, în esență, în a fi atent la modul în care răspunde partenerul tău prima dată când te răzgândești sau spui nu”, explică el.

Scopul „Testului Nu”

Scopul „Testului Nu” este de a observa reacția partenerului la a spune „nu” ca răspuns. Modul în care reacționează când nu obține ceea ce dorește, este foarte revelator. „Deși exprimarea dezamăgirii este în regulă, nu este același lucru cu a fi enervat.

Partenerul va răspunde în două moduri: fie va respecta poziția ta, chiar dacă nu este ceea ce își dorește, fie se va supăra. Dacă se supără, își arată adevărata față și proiectează semne de proprietate, de îndreptățire și de control. Ar putea începe cu o reacție proastă la un „nu” și apoi să crească la un comportament mai toxic.

În timp ce femeile sunt mai susceptibile de a fi victime ale relațiilor abuzive, ele sunt adesea învinuite pentru că se implică în ele.

„Multe dintre femei se vor întreba de ce sunt mereu atrase de bărbații abuzivi, se vor învinovăți pentru că nu sunt suficient de asertive, se vor învinovăți pentru că îi provoacă partenerului furia,” spune Andrew.

„Cu testul „Nu”, nu încercăm să le oferim femeilor cunoștințe pe care nu le știau deja”, a spus el, „dar atunci când le văd așa, negru pe alb, în fața lor, își dau seama că, bineînțeles, au dreptul să spună nu, că nu sunt de vină.”

Nu este vorba de a fi „asertiv”

Scopul este de a nu pune responsabilitatea pe umerii partenerului care suferă de comportamentul toxic. Mai ales în cazul femeilor, nu ar trebui să fie responsabilitatea lor să le țină piept bărbaților care le manipulează și să găsească o soluție. Ar trebui să le revină acelor bărbați să nu cauzeze o problemă în primul rând.

Andrews explică: „A fi asertivă cu un bărbat care amenință să te lovească nu este o idee foarte bună”, a spus el. „Aproape că provine din ceea ce aș numi ‘gândire deficitară’, și anume că, într-un fel, aceste femei trebuie să fie instruite pentru ca oamenii să nu le abuzeze. Singura persoană care poate opri abuzul este cea care abuzează”.

Fă-i să își asume răspunderea

Andrews lucrează cu bărbați care se luptă să își asume responsabilitatea pentru comportamentul lor și să se schimbe. Cu toate acestea, el crede că este posibil, doar că trebuie să vină din partea lor, deoarece trebuie să fie dispuși să lucreze pentru a se schimba.

„Este foarte ușor să fii bărbat. Trebuie doar să fii politicos și respectuos cu oamenii, nu este chiar atât de dificil. Stratul suplimentar de a face față unui comportament toxic într-o relație nu trebuie să existe atâta timp cât ambii parteneri se pot angaja să se dezvolte și să recunoască unde se află defectele lor”, concluzionează Andrews.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro