Pe măsură ce îmbătrânești, șansele tale de a dezvolta pierderi de memorie sau tulburări cognitive cresc.
De fapt, până la 20% dintre adulții cu vârsta peste 65 de ani au o deficiență cognitivă ușoară, etapa dintre declinul cognitiv așteptat al îmbătrânirii normale și declinul mai grav al demenței. Cu toate acestea, există modalități de a vă îmbunătăți memoria în timp ce sunteți încă în stare de sănătate cognitivă bună. Iar unele dintre ele pot fi găsite chiar în propria bucătărie.
Neobișnuit
Dacă sperați să vă ascuțiți memoria, experții spun că este posibil să aveți deja câteva instrumente utile în cămară. Dulapul dumneavoastră de bucătărie conține o serie de condimente care au fost legate de efecte pozitive asupra sănătății și funcționării creierului.
Mirodeniile și ierburile au o istorie lungă ca o componentă sigură a dietelor umane și a practicilor tradiționale de sănătate. Efectele lor asupra creierului pot fi semnificative. Și avem nevoie de mai multe cercetări pentru a determina potențialul utilizării compușilor găsiți în condimentele comune ca medicamente.
Un studiu din 2018 a găsit rezultate promițătoare cu un condiment în special
Potrivit unui studiu din 2018 publicat în The American Journal of Geriatric Psychiatry, curcumina, principalul ingredient activ din turmeric, vă poate îmbunătăți memoria și păstra funcția cognitivă. Deoarece proprietățile antiinflamatorii ale curcuminei pot proteja creierul de neurodegenerare, s-a studiat efectul acesteia asupra memoriei la adulții nedemente. Și s-a explorat impactul acestuia asupra acumulării de amiloid și tau din creier.
Echipa a înrolat 40 de subiecți. Cu vârsta cuprinsă între 51 și 48 de ani. Pentru studiul de 18 luni și a instruit grupul să ia fie o doză de 90 mg de curcumină de două ori pe zi, fie un placebo. Pe baza cercetărilor anterioare care sugerau beneficii cognitive asociate cu turmericul, ei au descoperit că curcumina poate duce la îmbunătățirea memoriei și a atenției la adulții sănătoși din punct de vedere cognitiv.
„Studiile epidemiologice indică o prevalență mai scăzută a bolii Alzheimer la indienii care consumă curcumină în curry și o legătură între consumul alimentar de curry și o performanță cognitivă mai bună la adulții în vârstă, susținând ipoteza că consumul de curcumină poate oferi beneficii neuroprotective”, a scris echipa.
Iată de ce curcumina poate ajuta la cunoaștere
Oamenii de știință au efectuat scanări ale creierului pre și post-tratament. Cunoscute sub numele de scanări FDDNP-PET. Pentru a identifica biomarkeri ai îmbunătățirii cognitive. Ei au spus că descoperirile lor sugerează că beneficiile comportamentale și cognitive sunt asociate cu scăderea acumulării de plăci. Dar și cu încurcături în regiunile creierului care modulează starea de spirit și memoria.
Depozitele de amiloid și tau sunt plăci lipicioase de proteine pe creier care sunt asociate cu – și pot chiar provoca – boala Alzheimer. Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat, de asemenea, că proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale curcuminei pot fi în spatele beneficiilor sale.
Cercetătorii cred că utilizarea unui supliment „biodisponibil” este cea mai eficientă
Cercetătorii au observat că cercetările anterioare privind beneficiile curcuminei atunci când este consumată direct prin turmeric au dat rezultate mixte. Cu toate acestea, studiul lor s-a concentrat pe Theracurmin.
O formă biodisponibilă de curcumină concepută pentru a crește penetrabilitatea endoteliului intestinal. Ei au ajuns la concluzia că utilizarea acestei forme foarte absorbante de curcumină a îmbunătățit rezultatul studiului lor.