Reclamă

Formula de calcul a pensiilor va suferi modificări importante începând de anul acesta, conform anunțului autorităților. Toți românii vor avea pensiile recalculate în curând. Iată cum se va realiza acest calcul.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), punctajul lunar se calculează raportând câștigul salarial brut sau venitul lunar asigurat, care a fost baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă.

Mai clar, punctajul lunar înseamnă câștigul salarial brut din luna respectivă.

Noua formulă de calcul a pensiilor

Punctajul mediu anual de pensie pentru un angajat cu contract permanent sau carte de muncă se calculează prin împărțirea numărului de puncte obținute într-un an de asigurat la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Astfel, se adună punctajele realizate lunar și apoi se împart la 12, rezultând punctajul mediu anual al angajatului asigurat în acel an.

Un angajat care a contribuit la sistemul național de pensii timp de 35 de ani, adică perioada maximă, ar trebui să primească o pensie în valoare de jumătate din venitul lunar. În prezent, salariații contribuie cu 20% din salariu la sistemul de pensii de stat.

Aceasta este noua formulă de calcul a pensiilor! Iată cum puteți afla ce pensie veți primi la bătrânețe

Sistemul de pensii din România, afectat grav

Dezavantajul este că numărul angajaților pentru care angajatorii plătesc asigurările și contribuțiile către Casa Națională de Pensii este din ce în ce mai mic în comparație cu numărul vârstnicilor. Această discrepanță se estimează că va afecta grav sistemul de pensii din România.

Românii care se vor pensiona în următorii 10-20 de ani s-ar putea să primească o pensie mai mică decât sumele la care au contribuit în perioada activă. Conform analiștilor, un angajat care câștigă în prezent în jur de 4.000 de lei net pe lună ar avea, după 35 de ani de contribuții, o pensie de doar 1.275 de lei.

În ceea ce privește punctajul lunar pentru pensiile de invaliditate, acesta variază în funcție de gradul de invaliditate: 0,70 puncte pentru gradul I, 0,55 puncte pentru gradul II și 0,35 puncte pentru gradul III.

Pentru persoanele care au lucrat în condiții speciale, punctajul lunar se calculează diferit: 25% pentru activitatea desfășurată în grupa a II-a de muncă sau în locuri cu condiții deosebite, 50% pentru activitatea în grupa I de muncă sau în locuri cu condiții speciale, și 50% pentru alte tipuri de condiții de muncă.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro