Reclamă

Ieri, pe data de 14 septembrie a fost celebrată Ziua inginerului român. Țara noastră are un deficit imens de ingineri. Deși universitățile tehnice sunt pline de studenți, după ce își finalizează studiile, aceștia preferă să lucreze în străinătate. Peste 200.000 de ingineri au plecat din România pentru a lucra în afară. 

Acum, țara noastră are nevoie de 750.000 de astfel de specialiști, însă tinerii nu mai vor să lucreze în țară. Chiar dacă aici salariile sunt mult mai bine, comparativ cu alte joburi, tot în afară se câștigă mai mulți bani. De exemplu, un inginer poate ajunge la suma de 10.000 de euro pe lună, în alte țări. 

Cât de bine sunt plătiți inginerii în afara țării

Rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Cosmin Costoiu, a vorbit despre această situație. El a declarat că România are nevoie de peste 750.000 de ingineri în următorii 10 ani. În acest moment, peste 200.000 de ingineri au ales să plece în străinătate pentru a avea un trai mai bun. Este vorba despre studenții formați înainte sau după 1989. 

În acest context, studenții la inginerie sunt cooptați încă de când se află în liceu. Multe firme le oferă burse pe perioada studiilor, însă condiția este să se angajeze acolo după ce vor absolvi. 

Aceasta este cea mai căutată meserie din România! Se ajunge la salarii de 10.000 de euro lunar
Arhivă presă

„Noi căutăm aceste talente, acești ingineri și acesta e provocarea de acum. Nu doar că avem competiție regională dar ne întrecem cu toată țara în a găsi oameni.”, a declarat Sonok Rivetto, manager general Continental Sibiu, conform Știrileprotv.ro.

Tinerii nu mai vor să lucreze în România

Se caută ingineri în toate domeniile, însă universitățile tehnice de la noi din țară reușesc să asigure doar o cincime din numărul necesar. Deși salariile sunt foarte bune și la noi în țară, mulți tineri nu sunt mulțumiți și vor să plece în străinătate.  

Ioana Pană, rector interimar UPG Ploiești, a explicat că salariile în afară sunt foarte mari. Inginerii români s-au obișnuit cu 10.000 de euro pe lună, iar banii din țară nu li se mai par mulți. 

Adrian Stoica, un administrator de firmă, atrage atenția asupra lipsei de specialiști din România. Acesta are doar 16 ingineri care proiectează și instalează sisteme de automatizare pentru clădiri inteligente. El mai are nevoie de cinci, însă nu îi mai găsește. 

 „Nu poți să extinzi portofoliul de lucrări, refuzi fizic un nou contract, extinzi termenul de execuție, poate îl dublezi, poate îl triplezi ca durată de execuție”, a spus Adrian Stoica. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro