Tinerii care vor să studieze la universităţi aflate în topul celor mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din Europa pot opta acum pentru împrumuturi bancare, dar şi non-bancare. Banii primiţi pentru şcoală pot fi restituiţi şi în 10 ani.
Costurile studiilor de licenţă sau masterat în străinătate pot provoca gaură în bugetul unei familii. Cei care nu își pot permite să bage adânc mâna în buzunarul părinţilor au ca variante împrumuturile bancare, dar nu numai.
Alex Raicea este consultant financiar FINS, o instituţie non-bancară, singura din România care oferă credite pentru studenţii care vor să urmeze studii în străinătate, în Europa.
„FINS este sprijinit de Fondul European de Investiţii prin intermediul Erasmus+ Student Loan Guarantee Facility (SLGF) şi Fondul European pentru Investiţii Strategice, proiectul-pilot EFSI Skills and Education. Suma maximă care poate fi împrumutată pentru studii de licenţă, sau pentru studii de masterat, este de 25.000 de euro, iar banii pot fi folosiţi pentru acoperirea unor costuri precum taxa de şcolarizare, cazarea, cheltuieli lunare (mâncare, cheltuieli personale), echipamente de studiu sau asigurarea medicală”, susține Alex Raicea.
Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a putea obține un astfel de împrumut
Pentru a obține un astfel de împrumut este necesar ca viitorul student să îndeplinească nişte criterii simple de eligibilitate.
„În primul rând, să fie cetăţean al unui stat UE, în al doilea rând, să nu figureze ca restanţier la plata unor împrumuturi către alte instituţii financiare, iar în al treilea rând, să-şi dorească să aplice sau să fi aplicat deja la o universitate dintr-un alt stat UE, Marea Britanie sau Elveţia.
Cei care aplică la studii într-un alt stat UE vor putea primi finanţare fără să aibă nevoie de un istoric bancar, financiar sau de angajare, sau de un codebitor, aceştia fiind acoperiţi inclusiv în cadrul unor situaţii extraordinare, deoarece creditele FINS, în cazul lor, nu se vor transfera rudelor sau moştenitorilor. Acest lucru este posibil datorită sprijinului oferit de Fondul European de Investiţii prin cele două acorduri de garantare menţionate la început” , spune consultantul financiar, Alex Raicea.
Studenţii care aplică în Marea Britanie sau Elveţia vor avea nevoie de un co-debitor care, la rândul lui, va trebui să fie cetăţean al unui stat UE. Mai mult, acesta nu trebuie să figureze ca restanţier la plata altor împrumuturi către alte instituţii financiare şi să aibă minimum 28 de ani.
Perioadele de returnare ale împrumutului variază între 5 și 10 ani
Cei care sunt interesaţi de FINS sunt invitaţi într-o sesiune de informare unde li se prezintă condiţiile de accesare a împrumutului şi li se detaliază documentele de care au nevoie, cum trebuie completat bugetul, mai spune Alex Raicea.
„La final de sesiune, participanţii au opţiunea, prin exprimarea acordului, de a fi preluaţi de consilierii Edmundo. Astfel, ei vor beneficia de sprijin gratuit pentru aplicaţia la împrumut. Procesul este rapid şi eficient şi oferă o rată mai mare de succes decât o aplicaţie pe cont propriu”, a explicat Alex Raicea.
Perioada de returnare a împrumutului de la FINS este de 5 ani pentru împrumutul de Master şi 10 ani pentru împrumutul de Licenţă.
„Pe timpul studiilor, studentul nu va plăti nimic din suma împrumutată, ci doar dobânda acumulată la suma folosită şi comisionul lunar de 15 euro. La acordarea împrumutului, studentul mai are de achitat o singură dată o taxă de acordare a împrumutului de 250 euro. Studenţii beneficiază de această perioadă de graţie de la plata împrumutului pe toată perioada studiilor şi până la 12 luni după absolvire.
După această perioadă de graţie, studentul îşi va găsi cel mai probabil un job care îi va permite să înceapă returnarea împrumutului, iar dacă reuşeşte să returneze împrumutul la timp, va mai beneficia şi de o reducere a dobânzii cu până la 2 procente după 6 luni din perioada de returnare”, explică consultantul financiar.