Reclamă

Primarul orașului Slavutîci, Yuri Fomichev, avertizează că angajații ținuți ostatici de ruși în interiorul centralei nucleare de la Cernobîl încearcă să evite o nouă tragedie nucleară ca cea din 1986.

Edilul orașului de lângă Cernobîl a declarat, pentru Daily Mail, că personalul luat prizonier este terorizat de soldații armatei ruse. Angajații rămân fără apă, hrană și combustibili – inclusiv pentru generatoarele de urgență, care sunt folosite în caz de urgență pentru alimentarea sistemelor de siguranță de la Cernobîl. Centrala nucleară este sub asediu de trei săptămâni.

Orașul este în plină „catastrofă umanitară”, în timp ce angajații amenințați cu arma de către ruși încearcă să evite „un nou accident”. Declarațiile primarului Yuri Fomichevsunt susținute și de responsabilul cu Zona de Excludere din jurul Cernobîlului, care susține că angajații au ajuns la limita puterilor.

Curentul electric a fost întrerupt

Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl a fost restabilită, după ce, în cursul zilei de joi Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunța că a pierdut contactul cu aceasta din cauza unei întreruperi de curent la instalație.

Ministerul Energiei Atomice din Ucraina a informat că în prezent sistemele de răcire funcționează în mod normal, fără a fi nevoie de energie de rezervă.

„Datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor Ukrenergo, inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, aflată sub controlul ocupanţilor ruşi”, a afirmat ministrul Herman Haluşcenko.

„Acum, sistemele de răcire vor funcţiona din nou normal, nu cu ajutorul generatoarelor. Inginerii noştri, riscându-şi sănătatea şi viaţa, au putut preveni riscul unei posibile catastrofe nucleare care ameninţa toată Europa”, a adăugat el.

Pe perioada reparaţiilor, centrala a fost dependentă de generatoarele externe, care funcţionează pe bază de motorină.

Abia acum s-a aflat! Ce s-a întâmplat, de fapt, la centrala de Cernobîl, după ce a fost cucerită de ruși
Pixabay

Ce se întâmplă acum la centrala de la Cernobîl

În prima zi a invaziei din Ucraina, armata lui Vladimir Putin a cucerit centrala nucleară unde a avut, în anii `80, cel mai mare dezastru nuclear din lume.

Chiar dacă nu mai funcționează în parametri normali, Cernobîl nu a fost niciodată abandonată complet și necesită și în prezent mentenanță. Totuși, îngrijorarea nu a dispărut de tot, având în vedere că aceasta este încă sub ocupație rusească.

În tot acest timp, muncitorii își continuă activitatea și spun că atmosfera este calmă. Totuși, jurnaliștii de la BBC spun că în interior condițiile sunt dificile, cu alimente și medicamente limitate.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că a fost de acord să permită unei echipe ucrainene de reparații să acceseze liniile electrice din zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, a scris agenția de presă Interfax, fără a oferi alte detalii despre acest subiect.


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro