Reclamă

Istoricul și fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a fost invitat în emisiunea lui Marius Tucă dedicată războiul din Ucraina. El a dezvăluit care a fost cea mai mare frica a lui Nicolae Ceaușescu. 

Concret, Adrian Cioroianu a vorbit despre locul pe care Nicolae Ceaușescu îl are în istorie, devoalând cea mai mare teamă a dictatorului, cea care, din punctul lui de vedere i-a adus și sfârșitul.

Cea mai mare frică a lui Nicolae Ceaușescu i-ar fi adus sfârșitul

La 25 decembrie 1989, soții Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați de acest tribunal în cadrul unui proces sumar, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței.

„Va fi un caz revăzut pentru că are anumite lucruri foarte interesante. Per ansamblu, perdant, dar nu poate aspectele pierderii au depins de el. Unele i-au fost servite din afară, cu sau fără știrea lui. Cel care l-a doborât pe Ceaușescu nu a fost Gorbaciov, dar au fost sovieticii. Din ’68, Ceaușescu nu se temea de germani sau de americani, el se temea de ruși.

Și de ce s-a temut, n-a scăpat. Ceaușescu, după ’68, se teme de sovietici și tot ce a făcut, a făcut cu o frică de sovietici. Și-a schimbat garniturile în jurul lui ca nu cumva să fie cârtițe sovietice, dar până la urmă tot l-au ajuns”, a declarat Adrian Cioroianu.

Abia acum s-a aflat! Care a fost, de fapt, cea mai mare frică a dictatorului Nicolae Ceaușescu
arhivă

Nicolae Ceaușescu a crescut într-o familie săracă și avea 4 clase

Familia Ceaușescu a fost o familie de țărani cu 10 copii. Tatăl său, Andruță, avea 3 hectare de pământ, câteva oi și își mai susținea familia din croitorie. „Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sărea la bătaie și înjura…”, spunea despre el bătrânul preot din Scornicești.

Mama lui, Alexandrina (născută Lixandra), era o femeie supusă și muncitoare. Casa lor avea două camere, iar mâncarea de bază era mămăliga.

Nicolae a făcut patru clase la școala din sat, în care învățătorul preda într-o sală cursuri simultane pentru elevii mai multor clase. Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil.

La vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, Ceaușescu a plecat la București, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. Alexandru Săndulescu, membru activ al PCR, și-a inițiat ucenicul în misiuni conspirative, se arată pe pagina de wikipedia a dictatorului.


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro