Reclamă
Reclamă

Cunoscuta actriță Ileana Stana Ionescu a murit duminică, la vârsta de 87 de ani. Anunțul a fost făcut pe Facebook de actrița Alexandra Velniciuc și pe Instagram de prezentatoarea Iuliana Marciuc. Teatrul Național București a confirmat informația.

„Dumnezeu să o ierte și să îi odihnească sufletul! Și datorită ei am ales această profesie”, a scris Velniciuc pe rețeaua socială.

Născută pe 14 septembrie 1936, în orașul Brad, județul Hunedoara, Ileana Stana Ionescu a avut sute de roluri în teatru, zeci de roluri în filme remarcabile şi producţii TV, şi numeroase personaje interpretate magistral pentru Teatrul Naţional Radiofonic, potrivit Radio România Cultural.

Reclamă

Deși a jucat în sute de scenete de televiziune și zeci de filme alături de actorii generației de aur, prima și marea sa dragoste a fost teatrul. Și-a început cariera de actriță la vârsta de 19 ani și a fost remarcată la scurt timp de maestrul Radu Beligan, care a chemat-o să dea probă pentru un post la Teatrul Naţional din București. Din anul 1965, cel mai mare teatru din ţară i-a devenit a doua casă.

Aici a interpretat roluri memorabile în piese de referință precum „Coana Chirița”, „Gaițele” sau „Livada de vișini”.

„Am jucat de toate, de toate și pentru toți. Și pentru teatru de copii. Ce să spun? Am avut o şansă nebună, au avut o generozitate din punctul ăsta de vedere nemăsurată, pentru că am avut ocazia să fac tot felul de drăcii. Și dincolo de drăcii, și lucruri foarte speciale și serioase. Adică am avut ocazia să joc mult. Mult și de toate!”, spunea actrița într-un interviu pentru Digi24.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro