Românii se pot vaccina de acum înainte și în farmacii, nu doar la medic

România este sub stare de alertă din cauza numărului tot mai mare de bolnavi cu gripă. Și cum cetățenii nu apelează la medici pentru vaccinare, acum imunizarea se poate face și în farmacii. Ministerul Sănătății a transmis lista cu locațiile din București și alte 15 județe.

Românii se pot vaccina antigripal de acum înainte și în farmacii, nu doar la medicul de familie. Epidemia de gripă din ultimele săptămâni a impus această măsură, pentru ca oamenii să aibă acces mai ușor la serul de imunizare.

Doar persoanele care suferă de afencțiuni cronice, gravidele, copiii, personalul medical și oamenii trecuți de 65 de ani beneficiază de vaccinare gratuită. Pentru restul populației, serul poate fi achiziționat în farmarcii.

Cât despre vaccinarea propriu-zisă, aceasta va fi efectuată în farmaciile selectate de farmacişti. Aceștia trebuie să fii absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universităţile de medicină şi farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022.

Până acum, vaccinarea în farmacii este disponibilă în București și 15 județe din România. Lista oficială cu locațiile a fost transmisă de Ministerul Sănătății și poate fi consultată aici.

Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor şi să se protejeze în faţa gripei, în contextul creşterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciştii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depăşească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, a transmis  preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuliasa.

Ce trebuie să faci ca să te vaccinezi în farmacie

Înainte să meargă în farmacie să se vaccineze, românii trebuie să consulte lista cu locații. Ulterior, trebuie să sune la farmacia selectată pentru a face o programare. Acest serviciu este disponibil doar telefonic.

De asemenea, nu scăpăm nici de vizita la medic, chiar dacă acesta nu ne mai administrează vaccinul.

E nevoie să solicităm o recomandare medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puţin o dată vaccinaţi împotriva gripei sezoniere.

Odată parcurși acești pași, românii trebuie să se prezinte la ora și la locația stabilită. Farmacistul va efectua apoi o scurtă verificare, pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare. Iar mai apoi, se va face și vaccinarea prorpiu-zisă.

Share.