Prima etapă a recensământului populației și locuințelor din întreaga țară început, luni 14 martie 2022, cu un an întârziere. Românii au la dispoziție două luni să completeze singuri, online, formularul oficial.
Aceasta este prima dată în istoria României când numărarea populației și a locuințelor va fi 100% informatizată. Noutatea mai stă și faptul că românii vor avea ocazia, în premieră, să să recensamantromania.ro, care poate fi accesată online.
1. Site-ul a picat la începutul acestei zile
Chiar din prima zi, website-ul dedicat Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a fost suprasolicitat și din când în când nefuncțional. Din acest motiv, persoanele care doresc să se autorecenzeze sunt sfătuite să intre direct pe Platforma de Autorecenzare sau site-ul Institutului Naţional de Statistică.
„Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populaţie pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a fost suprasolicitat. Astfel, până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa https://autorecenzare.insse.ro sau site-ul Institutului Naţional de Statistică la adresa https://insse.ro/cms/ro. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi vă mulţumim pentru interesul manifestat”, a anunţat, luni, Institutul Naţional de Statistică (INS)”, conform digi24.
2. Completarea chestionarului durează între 10 și 20 de minute
Dar iată cum se completează formularul. Pentru a face asta, e nevoie de conexiune la internet și de o adresă de mail valabilă. Se va accesa www.recensamantromania.ro, se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului. Apoi, pe adresa de email menționată, va fi primit chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.
„În momentul în care se face click pe butonul de transmitere a formularului are loc criptarea automată și codul de 13 cifre se transforma într-un cod de 40 de cifre care reprezintă un identificator statistic, utilizat exclusiv în scopuri stastistice”, a declarat Silvia Pisică, coordonator Recensământ, INS.
3. Cine sunt cetățenii care se pot autorecenza
INS mai precizează și faptul c fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate autorecenza:
- persoana accesează Platforma de autorecenzare şi completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăşi şi pentru membrii gospodăriei din care face parte
- persoana care a făcut preînregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de preînregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare”