Indicele ROBOR la trei luni, care determină costul creditelor de consum în lei cu dobândă fluctuantă, a înregistrat o scădere joi, ajungând la 6,84% pe an, comparativ cu 6,85% înainte, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR).
La începutul anului 2022, indicele ROBOR la trei luni se situa la 3,02% pe an, în timp ce la începutul acestui an a crescut la 7,56%. Indicele ROBOR la șase luni, folosit pentru determinarea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o scădere la 7,18%, față de 7,20% anterior. De asemenea, indicele ROBOR la 12 luni a coborât la 7,54% de la 7,55% în ziua precedentă.
Scad ratele românilor
În ciuda scăderii ROBOR, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) rămâne la 7,71%. Acesta este stabilit la 5,71% pe an, calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul al III-lea al anului 2022, în creștere față de valoarea publicată cu trei luni în urmă, de 4,06%.
În mai 2019, a fost adoptată Ordonanța de Urgență 19/2019 (OUG 19/2019) care modifică metoda de calcul a ratei pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Prin urmare, OUG 19/2019 a introdus IRCC, un indice calculat trimestrial pe baza exclusivă a tranzacțiilor interbancare, stabilind astfel un nou punct de referință pentru creditele acordate consumatorilor.
Vești proaste pentru românii cu rate IRCC
Din păcate, românii care au rate la bancă ce se calculează în funcție de IRCC, vor mai avea de suferit. Mai clar, din luna aprilie, aceștia vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar.
IRCC a înlocuit ROBOR pentru creditele de consum acordate după luna mai 2019. Acest indice este de două tipuri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic este calculat de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată, în funcție de volumele tranzacțiilor, a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor pe piața monetară interbancară.
IRCC trimestrial, utilizat în creditare, se stabilește ca media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate în trimestrul precedent (incluzând toate zilele lucrătoare), și se aplică de către instituțiile de credit pentru trimestrul următor. BNR publică noua valoare în ultima zi lucrătoare a trimestrului. De exemplu, IRCC aplicat în calculul ratelor între ianuarie și martie 2023 a fost anunțat de BNR la 31 decembrie 2022 și reprezintă media aritmetică a valorilor zilnice IRCC din trimestrul trei al anului precedent (iulie-septembrie).
IRCC este în prezent de 5,71%, după o serie de cinci creșteri trimestriale consecutive. Din 1 aprilie 2023, IRCC va crește la 5,98%, înregistrând a șasea creștere consecutivă. Conform cursBNR.ro, în al patrulea trimestru al anului 2022 (octombrie-decembrie), media aritmetică a valorilor zilnice IRCC a fost de 5,98%. În aceeași perioadă, valoarea maximă zilnică a fost de 7,06% (24 octombrie), iar cea minimă de 5,32% (18 octombrie).