Se pare că a fost înregistrat primul deces în urma expunerii radiațiilor de la Cernobîl. Victima este un soldat rus. Decesul a fost confirmat de Serviciul Medical Militar al Rusiei. Pe lângă acest deces, alți soldați s-ar afla internați în stare gravă la spital.

Serviciul Medical Militar al Rusiei a confirmat decesul unui soldat în urma expunerii radiațiilor de la Cernobîl. De asemenea, Energoatom, compania ucraineană care se ocupă de administrarea centralelor nucleare, a transmis aceeași informație pe postul său de televiziune. Mai mult, presa internațională scrie faptul că mai mulți soldați ruși au fost expuși radiațiilor din Pădurea Roșie de la Cernobîl, iar acum se află în stare gravă.

Se pare că ar mai fi vorba despre alte 73 de persoane ce sunt internate în spital și prezintă „simptome acute de expunere la material radioactiv”. Acesta informații au fost oferite de către Iaroslav Iemelianenko, membru al Agenției Zonei Roșii din Ucraina și confirmate ulterior și de către Energoatom.

A fost înregistra primul deces din cauza radiațiilor de la Cerobîl. Alte 73 de persoane se află în stare gravă Profimedia

Soldații ruși au fost expuși la radiații puternice

Armata rusească a preluate încă din primele zile ale războiului controlul asupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl. În încercarea lor de a acapara centrala, aceștia au trecut prin „Pădurea Roșie”, un loc contaminat, unde există încă numeroase puncte radioactive.

Conform tehnicienilor ucraineni, militarii au avut o „misiune sinucigașă”, iar acum se văd repercusiunile. În prezent, comanda asupra centralei nucleare a fost preluată de către ucraineni, a declarat Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei.

„Când au fost întrebați dacă știau de catastrofa din 1986, de explozia celui de-al patrulea bloc (al centralei de la Cernobîl), nu aveau nicio idee. Nu aveau idee la ce fel de instalație se află.(…) Am vorbit cu soldați obișnuiți. Tot ce am auzit de la ei a fost «Este o infrastructură de o importanță critică» Asta a fost”, a declarat directorul general interimar de la centrala Cernobîl.