NATO nu are nicio dovadă că resturile de dronă găsite în România au fost rezultatul unui atac intenționat al Rusiei, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, în fața Parlamentului European.

“Nu avem nicio informație care să indice un atac intenționat din partea Rusiei și așteptăm rezultatul investigației în desfășurare”, a declarat Stoltenberg.

Atacul recent cu drone a avut loc în districtul Izmail din regiunea Odesa. Au fost raportate mai multe explozii în portul Chilia, vizibile din Chilia Veche, o localitate românească de peste Dunăre. Guvernatorul regional a confirmat că o persoană a murit.

Recent, au fost găsite bucăți care par să provină de la o dronă militară de atac utilizată de ruși pentru a lovi porturile ucrainene de la Dunăre, și pe teritoriul României. Ministerul Apărării a făcut acest anunț, precizând că nu au fost găsite urme de explozie.

Resturile au fost descoperite de Forțele Navale Române între Ceatalchioi și Plauru, la aproximativ 70-80 de metri de apă, într-o zonă cu vegetație abundentă, exact în zona în care Dunărea face un cot. Acest lucru contrazice declarațiile autorităților române, inclusiv președintele Zelenski, care susțineau că o dronă lansată duminică noapte asupra portului Ismail ar fi ajuns pe malul românesc.

Rusia, decizie de ultimă oră după aderarea Finlandei la NATO. Vladimir Putin a explodat

Reacția președintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a reacționat la aceste informații, afirmând că, în cazul confirmării faptului că resturile provin de la o dronă rusă, ar fi o gravă violare a suveranității României. După ce România a informat NATO despre incident, aliații au exprimat solidaritatea lor cu țara noastră.

Abia după trei zile de la primele informații că o dronă rusă a ajuns pe teritoriul românesc, președintele Klaus Iohannis a confirmat că anumite componente care ar putea fi ale unei drone au fost găsite în județul Tulcea.