Reclamă

Creştin-ortodocşii sărbătoresc pe 29 Aprilie Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea este închinată Maicii Domnului şi este un eveniment marcat de tradiţii şi obiceiuri cu o puternică încărcătură spirituală. De Izvorul Tămăduirii, credincioşii veneau, de obicei, la biserică pentru a lua Agheasmă Mică, apă sfinţită ce poate fi băutăpe tot parcursul anului.

Sursa: Social Media

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii nu este o sărbătoare cu dată fixă, fiind prăznuită în vinerea din Săptămâna Luminată, adică vinerea care urmează imediat după Paşte. În anul 2022, această sărbătoare este trecută în calendar pe data de 29 Aprilie, conform crestinortodox.ro.

1) Ce sărbătorim de Izvorul Tămăduirii

Conform calendarului ortodox, în data de 29 aprilie sărbătorim Izvorul Tămăduirii, care face trimitere la o minune petrecută în apropiere de Constantinopol. Tradiția spune că Maica Domnului i-a arătat împăratului Leon cel Mare (457-474), un izvor cu apă vindecătoare.

Evenimentul s-a desfășurat înainte de urcarea pe tron, când mergând printr-o pădure împăratul a întâlnit un orb rănit care-și căuta drumul. Leon l-a luat de mână și la cererea orbului a plecat să caute apă când a auzit glasul Maicii Domnului.

Fecioara Maria i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului și pentru a-i unge ochii lipsiți de vedere. Urmând cele auzite, împăratul Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi unul tămăduitor.

La momentul respectiv bolnavul nu numai că și-a liniștise setea, ba chiar și-a recăpătat vederea. După ce  a urcat pe tron în calitate de împărat, Leon a ridicat în locul acela o biserică, iar cu apa izvorului au fost vindecați mulți bolnavi.

2) Ce fac ortodocşii de Izvorul Tămăduirii

De Izvorul Tămăduirii, creştini ortodocşi vin, în mod obişnuit, pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică. Apa sfinţită poate fi băută pe tot parcursul anului, pe stomacul gol, spre deosebire de Agheasma Mare, de la Bobotează, care poate fi băută timp de numai 8 zile.

La noi în țară există mai multe izvoare considerate ale tămăduirii, în jurul cărora, cu prilejul acestui praznic, mii şi mii de creştini vin să se împărtăşească din binefacerile apei sfinţite. Printre ele, izvorul de la Mănăstirea Dervent, Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din judeţul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din judeţul Neamţ sau Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă din judeţul Argeş.

3) Ce nu trebuie să facă gospodinele de Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii este notat în calendarul ortodox cu cruce roșie și aduce o serie de tradiții și obiceiuri. Gospodinele nu trebuie să spele, nu calcă și nu croiesc îmbrăcăminte pe parcursul întregii zile de sărbătoare.

Se spune că lucrul făcut în această zi sfântă nu va fi de folos și nu va fi terminat niciodată. De asemenea, în această zi de vineri nu se face niciun fel de treabă casnică. Cele care nu respectă acest obicei nu vor avea un loc asigurat în Rai.

4) Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămădurii

În ziua aceasta, în unele regiuni ale ţării, adolescenţii fac legământul juvenil. Acest legământ se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care făceau jurământul respectiv: rostirea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului sau al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale şi dansul.

Persoanele legate se întâlneau anual sau, după căsătorie, la Rusalii. Dupa încheierea solemnă a legământului, copiii şi apoi oamenii maturi îşi spuneau până la moarte surată, vere, fârtate ori verişoară şi se comportau ca adevărate rude de sânge: se sfătuiau în cele mai intime şi grele probleme ivite în viaţă, îşi împărtăşeau tainele, nu se căsătoreau cu sora sau cu fratele suratei ori fârtatului, se ajutau şi se apărau reciproc, până la sacrificiul suprem.

Din bătrâni se spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu roua şi să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau chiar pentru a se vindeca.

Tot în această zi se curăţau şi se sfinţeau fântânile şi se găseau izvoare noi. Credinţa spune că fântânile sfinţite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro