Reclamă

 Arnold Alois Schwarzenegger (născut la 30 iulie 1947, Thal, lângă Graz, Austria) este un culturist american, actor de film și politician născut în Australia. 

Schwarzenegger a fost cunoscut drept Stejarul Stirian sau Stejarul austriac, în lumea culturismului, unde și-a păstrat competiția. A câștigat primul său titlu de amator Mr. Universe în 1967. După ce s-a mutat în California în 1968 pentru a se antrena și a concura la evenimente mai mari din Statele Unite, a câștigat încă patru titluri Mr. Universe și apoi titlul profesional de Mr. Olympia șase ani într-un rând (1970–75) înainte de pensionare.

Culturismul

El a surprins lumea culturismului revenind încă o dată la competiție pentru a revendica titlul Mr. Universe în 1980. Culturismul a fost subiectul mai multor cărți ale sale, inclusiv Arnold autobiografic: The Education of a Bodybuilder (1977; scris cu Douglas Kent Hall ) și The New Encyclopedia of Modern Bodybuilding (1998; scris cu Bill Dobbins).

Actor de filme

Între timp, Arnold și-a urmărit visul din  copilărie de a juca în filme. În primul său film, „Hercules in New York” (1970), Schwarzenegger a jucat rolul principal, dar un alt actor a fost folosit pentru a-și dubla dialogul. Farmecul autohton al lui Schwarzenegger a apărut în celebrul documentar „Pumping Iron” (1977), care a dus la rolul său principal în „Conan the Barbarian” (1982). A devenit o vedetă internațională cu „The Terminator” (1984), iar în următorii 20 de ani a apărut în două filme cu acesta (1991 și 2003).

 Arnold Schwarzenegger- viața și cariera

Cetățean de onoare

Schwarzenegger a devenit cetățean american în 1983 și s-a căsătorit cu reporterul Maria Shriver în 1986. În anii 1990 a devenit din ce în ce mai activ în Partidul Republican atât la nivel de stat, cât și la nivel național, iar în 2003 a fost ales guvernator al Californiei într-o alegere de rechemare.

În primii ani în funcție, Schwarzenegger a făcut eforturi pentru o serie de măsuri restrictive care s-au dovedit nepopulare, în special cu forța de muncă organizată. Cu toate acestea, a fost reales în 2006. A obținut victorii legislative cheie pe probleme legate de mediu.  El a pledat cu succes pentru propuneri de vot pentru reformarea procesului de redistribuire a statului și a formatului politic-primar .

În iulie 2011, un muzeu dedicat vieții lui Schwarzenegger s-a deschis în casa copilăriei sale din Thal, Austria. În anul următor, el a publicat memoriul Total Recall: My Unbelievably True Life Story (scris cu Peter Petre).


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro