Banii care vor urmă să ajungă la fermierii români au rol de a-i ajută să depășească momentul critic. Anul agricol 2020 a fost complet compromis, însă agricultori vor fi despăgubiți. Discuțiile pe această tema s-au purtat recent și la Bruxelles. Grupul de lucru al Partidului Popular European a analizat în detaliu situația pentru acest sector, inclusiv a românilor. Banii acordați vor fi cumulați în 5000 de euro pentru ferme și 50.000 de euro pentru IMM-uri.
Banii vor ajunge și în România
Banii vor ajunge la agricultori sub formă unei sume forfetare pentru cei afectați din sectorul agricol. Sunt vizați cei care produc sau comercializează produse agricole, fie că sunt ferme fie IMM-uri. Astfel, statul este resposabil să redirecționeze sumele către cei care au avut de suferit în acest sens.Vicepreședintele Comisie pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene pentru Agricultură a explicat cum vor fi distribuiți banii.
”Sprijinul va fi sub formă unei sume forfetare unice pentru fermieri și IMM-urile active în procesarea, comercializarea și/ sau producerea produselor agricole, de 5.000 de euro pentru fermă și 50.000 per IMM. În vederea asigurării utilizării cât mai eficiente a resurselor disponibile în cadrul programelor de dezvoltare rurală existente, statele membre vor trebui să fundamenteze direcționarea sprijinului către cei mai afectați, pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii. Statele membre ar trebui să includă măsura în PDR.” a declarat europarlamentarul Daniel Buda.
Sumele forfetare vor ajunge în trimestrul lV
Banii vor ajunge către beneficiari abia în trimestrul al lV-lea al acestui an.. Astfel acestea vor fi finanțate prin plățile bugetului pe anul 2021.Oficialii de la Bruxelle sunt convinși că situația actuală din sector a necesitat măsuri excepționale de ajutor. Nu doar sectorul agricol a fost afectat în pandemie ci și cel alimentar prin imposibilitatea de a se realiza transporturile.
”Situația actuală este fără precedent și necesită măsuri excepționale adaptate situației. În sectorul agricol și alimentar, au fost semnalate numeroase dificultăți, cauzate de restricțiile de circulație extinse puse în aplicare în statele membre, precum și de închiderea obligatorie a magazinelor, piețelor în aer liber, restaurantelor și a altor unități.” a mai menționat oficialul.