În acest sector este nevoie de 500.000 de persoane. Angajatorii speră că acest deficit se va diminua cu ajutorul românilor reîntorși în țară. Dacă ei ar putea să accepte să lucreze în acest domeniu.
Sectorul construcțiilor are un deficit de aproape de 500.000 de oameni
Domeniul costrucțiilor se confruntă cu o gravă lipsă de muncitori. Anunțul a fost făcut chiar de Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA). Așa că reprezentanți ARCA cer patronatelor din construcții și autorităților să vină cu un plan. Pentru ai putea atrage și angaja pe românii întorși în țară.
În acest moment sectorul construcţiilor (construcţii/reabilitări autostrăzi, construcţii/reabilitări drumuri sau reţele edilitare în mediul rural şi în mediul urban, construcţii civile) din România are o lipsă de lucrători de circa 500.000 de oameni.
ARCA susține că mulţi dintre românii care s-au reîntors în țară pot fi integrați ușor în domeniul construcțiilor. mai ales că aceștia au o specializare în acest domeniu.
Care sunt soluțiile propuse pentru acest domeniu
De aceea, asociaţia (ARCA) are o serie de propuneri pentru a veni în sprijinul românilor care au revenit în România. Și vor să lucreze în domeniul construcţiilor. Aceștia propun ca autoritățile să creeze o platformă online prin care românii să se poată înscrie în domeniul în care pot activa. Totodată, realizarea unei burse online a locurilor de muncă din domeniul construcţiilor. Încheiarea unui acord între stat și angajatorii privați privind instruirea forței de muncă. Oferirea de ajutor celor care au nevoie de un atestat. Realizarea unui mecanism prin care românii întorși din străinătate să își poate echivala într-un mod cât mai rapid și mai ușor atestatele sau diplomele de calificare obţinute în străinătate.
Reprezentanții ARCA subliniază că adoptarea acestor măsuri, ar duce la dezvoltarea sectorului construcțiilor, ar reduce șomajul în rândul persoanelor care au revenit în țară, dar și la eliminarea muncii ,,la negru”.