Exploziile de la Hiroshima și Nagasaki, poveștile supraviețuitorilor
Exploziile de la Hiroshima și Nagasaki au fost încununările a aproape un deceniu de orori ale omului față de om. Istoria occidentală vorbește poate prea puțin despre războaiele violente duse de America împotriva Japoniei. Hiroshima și Nagasaki, două orașe care au devenit legende și simboluri ale exterminării rasei umane. Chiar dacă pentru americani bombardarea Japoniei cu explozibil nuclear a fost o simplă mișcare strategică pentru omenire rămâne doar amintirea unei cruzimi fără egal. Poveștile supraviețuitorilor par desprinse din imaginația unei minți bolnave.
Explozia de la Hiroshima
Niciun membru al echipei de la bordul avionului Enola Gay nu era pregătit pentru oroarea care a urmat. a aruncat bomba atomică deasupra orașului Hiroshima. Bob Caron, a fost martor la întregul dezastru, a văzut cum totul dispare din interiorul avionului. Mărturisea într-un interviu din 1985 cât de terifiant a fost să vadă o asemenea imagine. Cele două explozii au fost marcante și rămân pentru mult timp de acum înainte.
„Mi-am dat jos ochelarii de sudor imediat ce lumina puternică s-a dus. La puțin timp după, nu mai știu exact când, am văzut unda de șoc. Dar nu am știut că este unda de șoc. Era pur și simplu un inel care se rostogolea pe pământ. Arăta de parcă ar fi pe pământ, dar de fapt era sferic, și venea și spre noi. Nu mi-am dat seama ce a fost când a lovit avionul”. Bob Caron
Robert Lewis a consemnat cum întregul oraș dispare, a oferit detalii surprinzătoare în jurnalul său: „Dumnezeul meu, ce am făcut?”. O altă istorisire șocantă este a unui simplu angajat municipal care căuta niște documente când explozia îl ia prin surprindere. Eizo Nomura, în vârstă de 47 de ani, era la o distanță de numai 150 de metri distanță într-un subsol, atunci când bomba atomică a explodat în Hiroshima.
A fost singurul supraviețuitor, trecând cu mult efort de focul puternic și fumul gros din clădire. Cei care se mai aflau în clădire au decedat imediat din cauza exploziei. O altă parte a murit mai apoi din cauza otrăvirii cu radiații. Exploziile au nimicit două orașe întregi, o realitate dureroasă încă.
„Afară era întuneric din cauza fumului negru. Era cam la fel de multă lumină ca într-o noapte cu semi-lună. M-am grăbit către baza Podului Motoyasu. Chiar la mijloc și de partea mea de pod am văzut un bărbat gol stând pe spate. Atât brațele, cât și picioarele erau întinse spre cer, tremurând. Ceva rotund ardea sub subrațul lui stâng. Cealaltă partea a podului era ascunsă de fum, iar flăcările au început să sară”. Nomura
Bărbatul care a supraviețuit exploziilor de la Hiroshima și Nagasaki
Tsutomu Yamaguchi un inginer care se afla în ziua fatală de 6 august în Hiroshima. A fost martor când a explodat bomba. A încercat să se protejeze pe cât posibil. S-a aruncat într-un șanț înainte de a se declanșa explozia asurzitoare. Explozia a fost atât de puternică încât a fost ridicat de la pământ și aruncat pe un câmp din apropiere.
În ciuda impactului major al exploziei asupra lui a supraviețuit cu leziuni destul de grave. Împreună cu alți doi colegi s-au îndreptat spre o gară și au luat trenul către Nagasaki. Ajunge pe data de 8 august în orașul său natal. A doua zi se duce la muncă, după ce stătuse nici o zi internat.
Ajuns la muncă a încercat să spună câ de puternică a fost bomba atomică de la Hiroshima. Nimeni nu l-a crezut, unul dintre colegi chiar ar fi cât ar fi țipat la el Yamaguchi șeful său: „Ești un inginer”. Consemnează The Violinist’s Thumb și: „Calculează. Cum poate o singură bombă… să distrugă un oraș întreg?”.
Ultimele cuvintele ale bărbatului au fost urmate imediat de un fenomen incredibil: o lumină albă puternică a umplut încăperea. O căldură groaznică i-a străpuns pielea lui Yamagochi, iar bandajele cu care fusese acoperit la spital s-au dezlipit de la puterea undei de șoc. Incredibila poveste a celui care a supraviețuit la exploziile care au nimicit orașe întregi nu este singura. Istoricii spun că ar mai exista alte 157 de cazuri de acest fel.