Reclamă

Amenzile şi punctele de penalizare vor creşte în anul 2020, acestea fiind aplicate atât la şoferi cât şi la pietoni. De altfel şi modul de obţinere al permisului se va schimba, iar modificările codului rutier afectează şi persoanele vârstnice deţinătoare de permis auto.

Amenzile se vor majora din 2020 cu peste 50%. Astfel, punctul de amendă ar urma să sară de la 145 lei la 223 lei. Şoferii vor plăti amenzi mai mari în trafic, sancţionându-se condusul cu viteză peste limita admisă, parcatul în locuri nepermise şi semnalizate ca atare, dar mai ales folosirea telefonului la volan.
De altfel, începând cu prima zi a lunii iulie 2020, cei care vor să obţină permisul auto trebuie să aibă minimum 10 clase terminate. De asemenea, persoanele în vârstă care au permis trebuie să efectueze mai des controlul medical.

Şi pietonii vor fi amendaţi cu sume de până la 500 de lei pentru traversarea în locuri nepermise şi nerespectarea regulilor de circulaţie, potrivit art. 70 din Ordonanţa de Urgenţă 195/2002:

„Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreagă răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro