PSD şi PNL schimbă istoria. Ce se întâmplă cu omagiul adus lui Mihai Viteazul s-a discutat chiar astăzi. Astfel, Senatul a decis ca martirul şi eroul României să fi omagiat într-o zi de o importanţă majoră. Începând de astăzi, Mihai Viteazul va fi omagiat oficial, în fiecare an, pe data de 27 mai.
Senatul şi-a dat acordul miercuri, ca primă Cameră sesizată în acest proiect. Senatorii au adoptat propunerea de proiect legislativ legată de istoricul Mihai Viteazul. Astfel, proiectul a trecut şi începând de azi, avem o nouă sărbătoare. Mihai Viteazul va fi omagiat pe 27 mai.
Se pare că nu toţi senatorii au fost chiar de acord. Senatorii au votat telefonic în şedinţa de azi. Aceştia, pe marginea subiectului de o importanţă majoră, şi-au exprimat 110 voturi „pentru” şi 23 de abţineri.
PSD şi PNL schimbă istoria. Ce prevede proiectul legat de Mihai Viteazul
„Se declară un martir şi erou al naţiunii române Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârşirea primei Uniri a poporului român, pentru curajul şi sacrificiul său. Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor menţionate în limita fondurilor disponibile”, prevede propunerea legislativă.
În expunerea de motive a PNL şi PSD se prevede că realizările lui Mihai Viteazul dăinuiesc până astăzi, la 419 ani de la decesul său, fiind amintit şi omagiat în istoria din şcoli, în numeroase opere literare româneşti, filme artistice şi în imnul naţional drept un erou şi martir al poporului român. De aceea, politicienii au considerat că proiectul are motive foarte mari să treacă.
Propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi PNL. A fost votată de Senat însă nu este de ajuns. Urmează ca proiectul să fie dezbătut mai amplu şi Camera Deputaţilor, care este şi for decizional în acest caz.