Primul transplant de inimă artificială a fost făcut peste hotare. Medicii de la spitalul Rigshospitalet din Copenhaga au oferit publicității informații despre implantul unei inimi artificiale la un pacient uman.
„Sperăm că, în viitor, să putem oferi transplanturi pacienților bolnavi cronici, cu insuficiență cardiacă pe ambele părți ale inimii, care nu mai pot aștepta un donator sau care, din anumite motive, nu pot face un transplant”. Un medic și profesor în insuficiență cardiacă avansată la Departamentul de Cardiologie din Rigshospitalet, Finn Gustafsson.
Primul transplant de inimă artificială din Danemarca
Primul transplant de inimă artificială a fost posibil în cadrul unei secții formate în această direcție. Spitalul a oferit de mai mult timp soluții atipice pentru tratarea insuficienței cardiace. Spitalul Rigshospitalet folosește de ceva timp pompe mecanice. Acestea sunt implantate pentru a ajuta partea stângă a inimii pacienților cu insuficiență cardiacă. Mare parte din pacienții tratați în fază terminală.
Primul transplant de inimă artificială este un pas foarte important pentru eradicarea insuficienței cardiace. Inima artificială a fost dezvoltată de compania Carmat. Danemarca este a treia țară din lume, după Cehia și Kazahstan, unde tratarea insuficienței cardiace avansate a primit o astfel de soluție. Tratamentul este destinat persoanelor suferinde care nu mai pot aștepta un transplant cu o inimă de la un donator.
În clipa de față există un număr mic de pacienți tratați în acest mod. Sunt cunoscuți 13 pacienți care au beneficiat de inima bioprotetică dezvoltată de Carmat. Planurile de viitor ale specialiștilor este de a ajunge la numărul de 20 în lunile următoare. Rigshospitalet a fost încredințat cu testarea acestei inimi datorită expertizei sale în tratarea și cercetarea insuficienței cardiace avansate. Primul transplant de inimă artificială din Danemarca a fost o încununare a mai multor cercetări și tratamente de acest tip.
În România a fost efectuat un transplant cu un element artificial pentru tratarea insuficienței cardiace. „Este o pompă care practic preia sângele şi îl trimite după aceea în aortă. Deci sângele este preluat din inimă, rotit şi iese practic cu un debit de până la 10 litri pe minut. Se implantează în vârful inimii, se pune un inel. Practic, muşchiul se taie şi se introduce acest dispozitiv în alveolă, după care această proteză merge în aortă, vedeţi, sângele este preluat din ventricul”