Reclamă

Vizita marțienilor în S.U.A. din data de 30 octombrie 1938 a fost un eveniment care a creat multă vâlvă. Oamenii au început să alerteze autoritățile pe care le considerau abilitate pentru a gestiona situația. Oamenii relatau poliției că văd nori negri de la fumul rezultat în urma atacului extraterestru.

În ziua de duminică mulți americani ascultau emisiunea de radio de unde erau anunțați cum evoluează vizita marțienilor pe teritoriul american. Emisiunea de la postul de radio CBS pentru început este întreruptă pentru a anunța o știre fabuloasă. Moderatorul emisiunii a spus că avusese loc o explozie periculoasă pentru Terra. Nori toxici veneau în rafale spre planeta noastră. Programul radioului și-a urmat parcursul obișnuit până la anunțarea prezenței unui obiect straniu care a fost descoperit în New Jersey.

Orson Welles

Apoi radioul a început să redea vizita marțienilor. Telefoanele poliției sunau necontenit. Marţienii trimiteau în aer armate care  sufocau New York-ul într-un nor de gaz toxic care le amenința viețile. Orson Welles şi echipa sa de la „Mercury Theatre” ofereau un spectacol radiofonic excepțional. Regizorul Orson Welles crease un  scenariu de teatru radiofonic după romanul lui H. G. Wells „Războiul lumilor”.

Vizita extraterestră și invazia armatei naziste

Regizorul a spus că au fost câteva trucuri pentru a atrage atenția spectatorilor. A luat decizia de a întrerupe un program de muzică pentru a prezenta informații urgente. Experți și martori oculari relatau despre invazia extraterestră. Oamenii erau alertați și din cauza temerii de-a nu fi atacați de trupele germane naziste. Vizita marțienilor fusese asimilată cu invazia armatei germane.

„Emisiunea de teatru radiofonic, realizată de Orson Welles, a declanşat cea mai amplă dezbatere pe tema competenţei media în istoria SUA. Până şi Adolf Hitler făcea referiri la ea. Se amuza pe seama micilor omuleţi verzi, care vor invada ţările”. Michael Socolow, Universitatea americană din Maine.

H. G. Wells

Fabuloasă întâmplare, cu toate acestea mai târziu s-au oferit date prin care se spune că adevăratul ”fake news” a avut loc după întâmplare. Publicații precum „New York Times” sau „Boston Daily Globe” au folosit pretextul pentru a oferi o imagine defăimătoare noului canal: radioul. Astfel s-a putut demonstra că nu era o sursă de ştiri sigură. Se poate ca isteria despre care se vorbește astăzi să nu fi existat.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro