Steaua cea mai veche din Univers descoperită de curând de cercetătorii australieni. Aceasta se află la 35.000 de ani-lumină distanță de Pământ. Thomas Nordlander, astronom al Universității Naționale din Australia, spune că SMSS J160540.18–144323.1 este o stea gigantă roșie. Vârsta acesteia a fost stabilită cu ajutorul nivelurilor de atomi de fier.
Potrivit cercetătorilor steaua s-ar fi format departe în trecut, aproximativ 13,8 miliarde de ani, indică straturile de hidrogen că ar fi trecut de la formarea ei. Potrivit datelor oferite de Science Alert, steaua SMSS J160540.18–144323.1 face parte din a doua generație de stele formată în Univers.
„Această stea incredibil de anemică, care s-a format probabil la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang, are niveluri de fier de 1,5 milioane de ori mai mici decât cele ale Soarelui”. A menționat dr. Nordlander.
Datarea se bazează pe un principiu foarte simplu. Prima generație de stele nu conținea metale pentru că nu existau încă metalele. În steaua aceasta se regăsește o cantitate de fier infimă, dar asta arată că nu face parte din prima categorie de stele. Formarea unor componente mai grele într-o stea se face prin transformarea stelei în supernovă. Stelele masive comportă reacții care duc la crearea unor compuși mai grei, printre care se numără și fierul.
Cum moare o stea
Steaua bătrână a Universului, SMSS J160540.18–144323.1, pare să fi ajuns spre finalul existenței sale, aceasta fiind o stea gigantă roșie. În momentul de față trage de ultimele picături de hidrogen, ca mai apoi să poată fuziona cu heliul.
„O stea, în existența ei, revarsă torente de energie în jur pe care nu o mai recuperează. Energia provine din masă stelei, care, deși foarte lent, dar cu timpul se micșorează. Energia e eliberată de o reacție termonucleara care transformă un element chimic mai ușor în altul mai greu; o stea de hidrogen devine o stea de heliu și așa mai departe.Se schimbă deci compoziția stelei.” documentar25.wordpress.com