Ministerul comerțului din China a afirmat că va lua „toate măsurile necesare” ca răspuns la noile restricții din SUA.
China răspunde
Noile restricții îngrădesc capacitatea gigantului tehnologic chinez Huawei de a folosi tehnologia americană. Într-o declarație postată pe site-ul ministerului se afirmă că reglementările amenință și securitatea „lanțului global industrial și de aprovizionare”.
„Statele Unite ale Americii folosesc puterea de stat, sub așa-numita scuză a securității naționale și abuzează de măsurile de control al exporturilor pentru a oprima continuu în special întreprinderile specifice din alte țări”, se arată în declarație.
China „va lua toate măsurile necesare pentru a proteja cu hotărâre drepturile și interesele legitime ale întreprinderilor chineze”, a spus aceasta.
SUA impune noi reguli
În conformitate cu noile reguli, producătorii străini de semiconductori care folosesc tehnologia americană trebuie să obțină o licență americană pentru a livra semiconductoare către compania chineză.
Echipamentele de proiectare și fabricare a cipurilor utilizate în fabricile de semiconductori din lume sunt realizate în cea mai mare parte în SUA. Noua regulă afectează producătorii străini care vând către Huawei și afiliații săi.
Departamentul de Comerț al SUA a declarat că turnătoriilor străine li se va acorda o perioadă de grație de 120 de zile pentru jetoanele care sunt deja în producție. Secretarul pentru comerț al SUA, Wilbur Ross, a declarat vineri că Washingtonul vrea să împiedice Huawei să se sustragă de la plata sancțiunilor. Acestea au fost impuse anterior privind utilizarea tehnologiei americane pentru a proiecta și produce semiconductori în străinătate.
Conflictul dintre cele două state este mai vechi
Huawei Technologies Ltd este primul brand global de tehnologie din China. De asemenea, este și producător de echipamente de rețea și smartphone-uri. Compania este în centrul unui conflict dintre SUA și China. Oficialii americani spun că Huawei este un risc de securitate. Afirmație negată de companie în mod repetat. Nu a fost clar ce formă va lua răspunsul Chinei, dar părțile sunt implicate într-un conflict mai vechi. Cu acuzații de furt a drepturilor de autor și tranzacționarea neloială de către firmele puternic controlate de stat din China.
Conflictul este departe de a se sfârși. În ultimele două luni s-au făcut tot felul de acuzații acide din partea celor 2 state, pe fondul situație actuale.