Reclamă

Studenții români aleg să părăsească proprietățile închiriate și să se întoarcă acasă. Situația actuală aduce după sine schimbări și la nivelul învățământului universitar. Nu din pricina structurii școlare ci din cauza proprietarilor de chirii.

Ce pretenții au chiriașii de la studenți ?

O parte dintre centrele universitare de prestigiu din țară sunt serios afectate în această perioada. Studenții care vin din provincie și locuiesc în chirie iau tot mai ușor decizia de se întoarce înapoi la părinți. Asta pentru că în ultimele săptămâni prețurile chiriilor nu s-au micșorat deloc. Mai mult, cei mai mulți dintre studenții plătitori nu au fost neapărat ”pasuiti” cu taxele către gazde. mulți dintre tineri au încercat să negocieze însă nu în toate cazurile au găsit înțelegere.

”M-am pregătit să îmi fac bagajele, am început să strâng absolut tot. Eram pe cale să plec și atunci am reușit oarecum să negociem prețul. A acceptat să facă o reducere din preț, de 50 de euro.” a marturisit un student din Cluj.

Studentii isi fac bagajele

Studenții susțin că sunt  intelegatori cu proprietarii, insa mărturisesc că le este imposibil că acum să plătească prețul întreg al chiriilor. De partea cealaltă mulți dintre proprietari susțîn că sunt dispuși să lase din preț mai ales in condițiile in care au rate la banca pe proprietățile respective.În mijlocul Ardealului, la Cluj sunt înscriși în învățământul universitar peste 70.000 de studenți. Dintre aceștia o pondere destul de mare locuiesc cu chirie.

„Piața chiriilor este într-un blocaj total. Pandemia a venit pe neașteptate, iar apartamentele închiriate înainte de pandemie au rămas fără clienți.” declara Monica Vlad, agent imobiliar.

Cererea pentru închirieri a scăzut cu 25% în Cluj-Napoca, în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată o analiză realizată de imobiliare.ro. În București scăderea a fost de 26%, în Timișoara de 9% și în Iași de 6%. Potrivit Institutului national de Statistica  in acest an niversitar in tara noastra a fost inregistrat cel mic număr de studenţi din ultimii 20 de ani.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro