Proiectul gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş este considerat unul dintre cele mai periculoase planuri care ar putea duce la o poluare masivă în zona menţionată. Substanţele cancerigene, toxice care vor rezulta din deşeurile depozitate la groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş pot duce la urmări grave pentru locuitorii bucovineni. Mai mulţi politicieni precum şi alte ONG-uri luptă ca acest proiect să nu fie dus la îndeplinire, iar dacă nu vor reuşi, turiştii ş localnicii se află în mare pericol!
Deputatul reprezentant al Sucevei, Daniel Popescu, actualul vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din diaspora este şi membru al Comisiei pentru agricultură şi silvicultură şi astfel a putut cere încă odată în Parlament oprirea proiectului gropii de gunoi de la Mestecăniş.
Anunţul privind semnarea recepţiei finale a Gropii de Gunoi, a fost făcut chiar de Ziua Bucovinei, în şedinţa Consiliului Judeţean din data de 28 noiembrie, mai exact, bucovinenii au primit de ziua lor, un cadou care le poate aduce moartea.
„Solicit în numele tuturor celor care luptă de peste 10 ani împotriva acestui proiect aberant, în numele colegilor din USR, să nu fim otrăviţi de Consiliul Judeţean Suceava cu substanţele cancerigene, toxice şi zoaiele ce vor rezulta din deşeurile depozitate la groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş. Mai cerem Consiliului Judeţean să îşi asume acest proiect înainte ca imaginile cu muntele de gunoi din inima naturii, prin care trece şi drumul european E576, vor face înconjurul Europei. Cine va mai veni în Bucovina să se trateze de boli sau să se relaxeze în staţiunile montane? Cine se va expune riscului de contaminare cu substanţe cancerigene din gropa de gunoi, substanţe care vor ajunge în aer, apă şi produsele din carne, lapte, legume sau fructe de pădure din zonă? Cine se va mai caza la pensiunile şi gospodăriile din regiune?”, a declarat deputatul USR Daniel Popescu citat de cdep.ro
După cum notează Cameera Deputaţilor, potrivit studiului de fezabilitate deşeurile ce vor fi depozitate în groapa de gunoi vor creşte riscul de contaminare cu substanţe cancerigene a populaţiei, apelor, pajiştilor, animalelor sălbatice şi domestice, mierii de albine, a produselor de origine animală – carnea, laptele şi produsele din lapte – şi vegetală – ciuperci şi fructe de pădure sau legume. Această bombă ecologică poate distruge şansele locuitorilor să îşi câştige traiul din agroturism, apicultură şi creşterea animalelor, exact ce este cel mai întâlnit în zona Bucovinei. Mai exact, oamenii vor fi nevoiţi să trăiască cu alimente 100% export, iar forţa de muncă va scădea considerabil.
Cu toţii speră ca Direcţia Naţională Anticorupţie să constate lungul şir de ilegalităţi, minciuni, abuzuri şi fraude ale Consiliului Judeţean Suceava, Consiliului Local Pojorâta şi autorităţilor publice responsabile cu avizarea proiectului şi să stopeze acest proiect care va pune România pe harta europeană a dezastrelor ecologice.
“Mai solicităm să nu cheltuiţi sute de mii de lei din banii sucevenilor pe firme private de avocatură care luptă împotriva voinţei unei comunităţi care a fost de la bun început împotriva acestei bombe ecologice. În al 13-lea an de luptă a comunităţii locale împotriva gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş, mai fac un apel la toţi cei implicaţi de la început sau pe parcurs în oprirea gropii de gunoi, să continuăm demersurile pe toate căile legale – inclusiv proteste – pentru a dezvălui falsurile pe care a fost construit acest proiect.”, a adăugat deputatul USR Daniel Popescu.