Reclamă

Însă după această doză incredibilă de energie și productivitate, să te trezești că pur și simplu fără chef și să tot amâni lucrurile pe care le ai de făcut?

Dacă răspunsul este afirmativ, atunci află că s-ar putea să suferi de procastinare sau procrastination dacă preferați termenul în engleză.

Ce este procrastinarea?

Potrivit specialiștilor, procrastinarea se caracterizează prin amânarea îndatoririlor sau a sarcinilor pentru mai târziu.

Psihologii spun că procrastinarea apare ca un mecanism de luptă împotriva anxietății  pe care o simți când trebuie să iei o decizie sau să faci un anumit lucru.

Psihologii țin cont de trei criterii pentru a identifica procrastinarea, iar potrivit acestora ar trebui să fie:

  • neproductiv
  • inutil
  • întârziat

Din cauza procrastinării, oamenii se pot simți vinovați, stresați și își pot pierde productivitatea.

De asemenea în anumite situații pot ajunge să sufere de procrastinare cronică, care poate apărea din cauza unei tulburări psihice sau fiziologice.

Dacă consideri că ai tendința de a amâna prea mult lucrurile și de a găsi mereu scuze trebuie să îți amintești că există un model în spatele amânării, așa că, după ce găsești motivul,  totul devine mai ușor.

Ce poți face pentru a deveni mai productiv?

1. Ia-ți un planificator drăguț, scrie ce ai de făcut, apoi începe

Este mai ușor să te organizezi și să te motivezi să faci un lucru dacă îl treci undeva. Dacă este nevoie notează acel lucru până când te apuci să îl faci.

Totuși dacă tot ai greutăți în a începe să faci acel lucru, poți începe prin angajamente publice. Spune superiorului tău sau familiei tale că vei face un anumit lucru, și stabilește o dată cât mai apropiată.

Presiunea pe care o vei simți din partea lor te va face să te apuci mai repede.

2. Începe cu sarcina cea mai dificilă

Dimineața este perioada în care ești motivat să faci mai multe lucruri. Ziua abia a început, așa că vei avea energia de a face față sarcinilor de care te temi cel mai mult.

Totuși, dacă nu sunteți o persoană matinală, încercați să vă creați o stare mai bună cu ajutorul muzicii preferate și apoi apucați-vă de treabă.

3. Ia pauze

Trebuie să iei o pauză din când în când pentru a evita să te simți copleșit sau să te plictisești de sarcina pe care o ai de îndeplinit în prezent.

Este atât de ușor să găsești altceva de făcut atunci când îți pierzi concentrarea de la ceea ce faci.

Cheia este să faceți pauze scurte după fiecare sarcină îndeplinită. Luați o gustare, petreceți ceva timp pe Instagram, plimbați-vă câinele etc.

4. Învinge monotonia prin schimbarea mediului

Un alt lucru care îți afectează productivitatea este locul în care muncești. Este dificil să lucrezi în același loc din nou și din nou, așa că dacă ai posibilitatea încearcă să schimbi puțin peisajul. Te va ajuta mai mult decât crezi.

Spre exemplu, azi lucrează din bucătărie, mâine din sufragerie și tot așa.

5. Fii productiv în timp ce te simți leneș

Uneori ai acele zile în care chiar vrei să stai în pat și să nu faci nimic. Mai ales în weekend! Din păcate, viața se întâmplă și există multe lucruri pe care trebuie să le faci. Ca aranjatul hainelor sau organizarea dulapului.

Chiar dacă nu este legat de muncă sau ale angajamente și când ești liber încearcă să faci diferite activități.

6. Planifică lucrurile de făcut următoarea zi, cu o seară înainte

Acesta este de departe sfatul numărul 1 pentru a fi de productiv și pentru a evita să ai parte de întârzieri.

Dacă știi ce ai de făcut pentru următoarea zi îți poți organiza mult mai bine timpul.
Așa că planifică-ți sarcinile de a doua zi în funcție de importanță și dificultate.

Acestă organizare te va ajuta și nu va mai trebui să te panichezi că nu știi cu ce să începi sau mai rău ce ai de făcut.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro