Reclamă
Învățământul a fost dat cu totul peste cap de pandemia de COVID-19, dar pentru cele mai multe aspecte ale acestuia s-au gasit diverse metode de compromis. O problemă căreia nu i s-a găsit însă o soluție, până în prezent, este aceea a probelor vocaționale, care ar trebui să se desfășoare chiar în această perioadă, pentru zeci de mii de elevi de clasa a VIII-a. Până în acest moment, însă nimeni nu știe cum se vor desfășura probele pentru admiterea care trebuia să aibă loc la mijlocul lunii, înainte de Evaluarea națională.
Ministrul educației, Monica Anisie, nu a dat detalii cu privire la felul în care copiii care vor să urmeze cursurile școlilor de arte sau ale învățământului pedagic, pot fi examinați.
„Pentru învățământul vocațional, profesional și profesional dual, precum și cele din învățământul postliceal vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare al competențelor”, a declarat Monica Anisie la Digi24.
Directorii liceelor vocaționale susțin, însă, cu tărie, că aceste examene nu pot fi susținute de la distanță, prin specificul lor și că nici amânarea testărilor nu este o soluție.
„Este util ca probele de aptitudini să fie date înainte, pentru că vă spuneam, concurența este foarte mare, destui candidați rămân cumva sub linie și atunci ei trebuie să participe la repartizarea computerizată” explică Anton Petre, director la Liceul „Nicolae Tonitza”, pentru Digi24.
Anul trecut peste 50.000 de elevi s-au înscris la o şcoală vocațională, cu profil sportiv, de arte sau pedagogic. Numărul locurilor disponibile la aceste licee era mai puțin de jumătate, mai exact 20.000.
Reclamă