Se poate servi cu piure de cartofi sau cu legume trase la tigaie
Piure pufos de cartofi
- 650 g cartofi albi
- 300 ml lapte gras
- 50 g unt gras la temperatura camerei camerei
- Sare
Mod de preparare
- Curățați și spălați bine cartofii, apoi tăiați-i în cuburi de mărime potrivită. Transferați-i într-o cratiță încăpătoare cu apă și sare
- Atunci când cartoful se zdrobește foarte, foarte ușor, este gata. Luați de pe foc.
- Pentru a pasă cartofii puteți folosi însă în siguranță mixerul de mâna cu palete pentru că acesta are o acțiune mult mai blândă și nu distruge celulele de amidon din cartofi.
- În rețeta de față pur și simplu mixați sau pasați cartofii împreună cu tot laptele existent în vas. Nu se varsă nimic din lichid, ba chiar uneori se poate să mai adăugați lapte.
- Ultimul ingredient va fi untul, care trebuie să fie cât mai gras și la temperatura camerei. Acesta se pune după gustul vostru al fiecăruia. Și mai trebuie să potriviți gustul de sare.
Legume la tigaie:
Ingrediente:
- 3 cartofi
- 3 morcovi
- 100 gr mazăre
- 100 gr păstăi
- O conservă mică de porumb
- 2 ardei capia
- 3 linguri de unt
- Condimente (busuioc, cimbru, sare etc).
Cum se prepară:
- Legumele se curăță de coajă, se spală bine și se taie cubulețe, după care se fierb și se scurg de apă
- Se încinge o tigaie și se pune apoi untul.
- Se adaugă legumele fierte, se amestecă continuu timp de 5 -7 minute și se condimentează după preferință.
Muşchi de vită în ierburi aromatice
Friptură fragedă la tigaie
- 1 kg muşchi de vită
- cimbru măcinat
- rozmarin măcinat
- usturoi uscat şi măcinat
- 2-3 lingurițe ulei de măsline
- sare&piper
Sos
- 400 g pulpă de roşii
- 3 lingurite chili
- 2 lingurite zahăr
- 1-2 linguri ulei de măsline
- sare&piper
-
Pentru început scoatem friptura din frigider, dacă reușim cu 30 de minute înainte de-a începe să gătim ar fi perfect.
-
Punem mușchii la treabă: punem laolaltă toate condimentele: grunjoasă şi ierburile aromatice, cimbrul şi rozmarinul uscate şi măcinate, le amestecăm bine cu sarea;
-
Se mută atenția pe carne precum urmează: se taie feliile de muşchi în aşa fel încât să nu fie foarte subţiri. Se trec prin amestecul de piper şi ierburi, se aşază pe un platou şi se lasă să se usuce aproximativ o oră.
-
Se încinge grătarul între timp, se unge cu ulei de măsline şi se presară usturoi pisat pe deasupra, cât să dea frigăruilor aromă. Se iau bucăţile de carne, se curăţă bine de crusta de piper şi plante şi se înfig pe ţăruşe. Se rumenesc 5-6 minute pe fiecare parte.
-
În acest timp, se pregăteşte sosul din pulpa de roşii, pudra de chili, zahărul, sarea şi piperul. Se lasă să fiarbă şi, după ce a scăzut, se opreşte focul.