În prezent în România există în jur de 1500 de unități școlare private autorizate și acreditate. Acestea nu beneficiază de finanțare de bază respectiv de costul standard per elev, iari acest sens au cerut sprijin din partea Ministerului Educației pentru a trece peste perioada de criză.
Astfel, recent a avut loc o întâlnire între Monica Anisie, Ministrul Educației și Luminița Barcari, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar și reprezentanți ai Asociației Școlilor Particulare și ai unităților particulare de învățământ din România.
,,Învățământul particular reprezintă o parte importantă a sistemului de educație din România. Atât eu, că ministru al educației, cât și premierul Ludovic Orban suntem conștienți de calitatea actului educațional din cadrul acestor unități de învățământ și de impactul financiar pe care îl are măsura suspendării cursurilor. Am invitat la dialog reprezentanții unităților de învățământ particulare pentru a găși soluții potrivite sprijinirii activității lor, în contextul epidemiologic din țara noastră”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie.
În urmă întâlnirii s-a luat decizia că în perioada următoare să fie constituit un grup de lucru care să identifice soluțiile de sprijin pentru acest sector al învățământului.
Conform Legii Educației Naționale 1/2011, statul român asigura o finanțare de bază/elev/preșcolar pentru unitățile de învățământ particulare acreditate, reprezentând costuri pentru plata salariilor cadrelor didactice și pentru cheltuieli cu bunurile și serviciile.
Finanțarea pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat, precum și pentru elevii din învățământul profesional și liceal acreditat, particular și confesional s-a stabilit prin HG 106/2020.