Pandemia de coronavirus a dat viața întregii lumi peste cap. Milioane de oameni și-au schimbat obiceiurile, stilul de viață, locul de muncă. Dar toți strâng din dinți, în speranța că un vaccin va fi găsit cât mai curând și viața își va urma cursul obișnuit.
Dar ce s-ar întâmpla dacă speranțele oamenilor nu s-ar materializa, dacă serul salvator nu ar veni? Posibilitatea este una de luat în seamă, spun experții, știind că nu ar fi prima dată când vaccinul pentru o maladie nu este găsit. De exemplu, după patru decenii de când virusul HIV, care provoacă SIDA a fost identificat și după 32 de milioane de decese, lumea încă așteaptă un vaccin împotriva HIV, care fusese anunțat a apărea până în 1990. Iar acesta nu este un caz singular, dar este poate exemplul cel mai apropiat, ca amploare, de ceea ce trăim în aceste zile. Și, în atari condiții, răspunsul poate veni din modul în care umanitatea a gestionat infectarea cu HIV, boala pe care nu a putut-o elimina.
„La HIV, am reușit să facem din aceasta o boală cronică cu antivirale. Am făcut ceea ce am sperat întotdeauna să facem cu cancerul (…)Nu mai este o sentința cu moartea, cum a fost în anii ’80”, este de părere virusologul Paul Offit.
În paralel, un plan B înghite la fel de multe resurse cum face și căutarea vaccinului. Este vorba despre numeroase tratamente care se află, în acest moment în teste, însă și în cazul acestora studiile sunt încă în stadii timpurii.
Între timp, concluzia și, în același timp soluția de moment o dau tot oamenii de știință, mai exact medicul David Nabarro, profesor de sănătate globală la Imperial College London, care servește și ca trimis special la Organizația Mondială a Sănătății pe probleme de Covid-19.
„Este absolut esențial ca toate societățile de pretutindeni să ajungă într-o poziție în care sunt capabile să se apere împotriva coronavirusului ca o amenințare constantă și să-și poată continua viața socială și activitatea economică cu virusul din mijlocul nostru”, a declarat Nabarro pentru CNN.