CALENDAR CREȘTIN ORTODOX 5 MAI.

Sfânta Irina s-a născut într-o familie de păgâni. Tatăl său era rege în Maghedon, Liciniu. Era unica fiică a acestuia. La începutul vieții sale, Irina a primit numele Penelope. În momentul în care a împlinit vârsta de 6 ani, regele Liciniu i-a construit fiicei sale, foarte departe de Maghedon, un turn care avea foarte multe camere. Sfânta Irina a fost închisă în acel turn îndepărtat, însă nu singură, ci cu 13 fecioare, o învățătoare pe nume Caria și un bătrân foarte înțelept pe nume Apelian.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX 5 MAI. Aflând de la bătrânul Apelian de Iisus Hristos, aceasta a nădăjduit să se convertească la creștinism. A fost botezată în numele Domnului de Sfântul Timotei. Acest fapt l-a înfuriat la culme pe tatăl său, iar de aceea a dorit să o chinuiască foarte tare prin torturi. Cu voia și cu darul primit de la Dumnezeu, Sfânta Irina reușește să-l convertească și pe tatăl ei la creștinism.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX 5 MAI. Cu toate acestea, Sfânta irina nu a scăpat de torturi, aceasta fiind aspru pedepsită de regele Sedechia. Mai întâi, aceasta a fost îngropată până la gât într-o groapă plină cu scorpioni și șerpi, însă aceasta a scăpat nevătămată prin puterea Dumnului. După aceea, regele a vrut să îi taie trupul Sfintei cu un fierăstrău, însă și de data aceasta Dumnezeu a intervenit cu puterea Lui nemărginită. După aceea a supus-o la înec, însă Sfânta Irina nu a fost atinsă de nicio încercarea de-a regelui de a-i lua viața.