Frica de o îmbolnăvire duce la apariția altora, la fel de grave, dacă nu chiar mai rău. De teama de a nu se infecta cu COVID-19, părinții români amână prezentarea cu micuții la medicul de familie, pentru a-i vaccina. Medicii atrag, însă, atenția că vaccinurile pentru rujeolă, rubeolă, poliomielită și tuse convulsivă trebuie făcute în continuare, conform schemei de vaccinare, atunci când copiii împlinesc un an și a doua oară, la 4-5 ani. Medicii atrag atenția că, dacă nu e făcut la timp, este foarte posibil ca vaccinul să nu-și mai facă efectul.
„Epidemia uitată” a României, rujeola, este cea care îi îngrijoarează acum cel mai mult pe specialiști. Aceștia reamintesc că este o boală extrem de periculoasă, care din 2016 până acum a ucis, în România, 64 de persoane, victime care puteau fi ușor evitate, prin vaccinare. În același interval s-au înregistrat 20 de mii de cazuri de îmbolnăvire.
Ceea ce este însă un semnal de alarmă este faptul că de la începutul acestui an s-a înregistrat o creștere constantă a numărului de cazuri, care s-a acutizat în timpul pandemiei de COVID-19. Doar din 27 aprilie până în 1 mai au fost înregistrate 119 noi cazuri. În acest moment, există focare în Satu Mare (35), Neamț (34) Cluj (23), Suceava (19), Timiș (4), Bihor (2) și Brașov (2).
UNICEF atrage atenția că 17 milioane de copii din 37 de țări sunt în pericol să nu se vaccineze în această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus. 24 de țări au decis deja amânarea vaccinurilor, iar în acest context OMS subliniază că amânarea poate fi considerată o opțiune doar acolo unde nu este focar de boală, ceea ce nu este cazul României.