Reclamă

Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este recunoscută de românii de pretutindeni ca noaptea în care se deschide cerul, iar spiritele colindă în lung şi în larg. Este noaptea strigoilor aşa cum îi spun românii care cred în superstiţii. Foarte multe legende vorbesc despre ce trebuie să faci şi ce nu, în noaptea aceasta.

Există foarte multe obiceiuri şi superstiţii legate de noaptea de Sfântul Andrei. Marea majoritate au de-a face cu revolta, cu măritişul şi cu protecţia oamenilor împotriva spiritelor rele care în aceasta seară bântuie alături de cei vii.

Potrivit paginii web calendarulortodox, oamenii mai superstiţioşi sunt de părere că în noaptea Sfântului Andrei lupii încep a vorbi cu grai de om, spunând lucruri de-a dreptul înfiorătoare. Mai mult, cei care au nenorocul de a fi atacaţi de aceşti lupi în această noapte se vor transforma în vârcolaci.

Iată şi câteva obiceiuri care se practică în noaptea de Sfântul Andrei:

De asemenea, oamenii cred că în ajun apar şi strigoii, fiinţe cu suflete pedepsite deoarece au dus o viaţă nepotrivită sau luată prin violenţă, care bântuie străzile. Pentru a reuşi să alunge spiritele rele, românii folosesc usturoiul pretutindeni.

Fetele care doresc sa se mărite obişnuiesc să ascundă sub pernă un fir de busuioc pentru a-şi visa iubitul.

Gospodarii obişnuiesc ca de Sfântul Andrei să pună grâu la încolţit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar şi cât de prosperă va fi casa şi familia lui în anul ce vine.

Nu in ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna care urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin în această noapte, iarna care vine va fi una blândă.

 


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro