Reclamă
Apropierea lunii mai era până anul trecut o perioada în care industria hotelieră din România, se pregătea intens pentru deschiderea sezonului estival.
Întreagă perioada, din mai până în septembrie aducea în buzunarele investitorilor din turism milioane de euro. Anul acesta, lucrurile stau total diferit atât pentru proprietarii d efacaeri în turism cât și pentru turiști. Deocamdată nimeni nu știe exact cum vor arată concediile românilor și în ce condiții vor mai avea loc.
Unul dintre cei mai cunoscuți oameni din turismul din România, Mohammad Murad, deține peste 10.000 de locuri de muncă în portofoiul brandului pe care l-a creat. Chiar și din poziția această, omul de afaceri privește temetor către efecteze dezastruase ale crizei. Mai mult, cu un trecut de peste 20 d eani în sfera turismului, Mohammad Murad a declarat că în acest moment acest moment o afacere în domeniu nu mai rentează.
”Problema este că oamenii au plătit niște bani, iar eu sunt obligat să le asigur vacanța pe care au achitat-o. Dacă nu o fac, sunt bun de plată. Hotelierii nu au bani să dea înapoi, i-au investit deja. Doi, Statul nu poate obligă un om să vină la mare în orice condiții. Că atare, există o singură soluție: statul român să garanteze celor care au plătit deja vacanțe că pot folosi rezervările timp de doi ani. Așa au făcut bulgarii.” a declarat afaceristul.
Investitorul în turism se plânge și de modul în care autoritățile au preferat să gestioneze situația în sectorul lor de activitate. Acesta susține că statul nu a consultat nici patronatele din turism nici proprietarii de hoteluri și pensiuni atunci când au luat ultimele măsuri.
”Nu, nu ne-a întrebat nimeni, nici că patronat, nici că investitori. Cum să ne întrebe pe noi? Un ministru să întrebe un simplu cetățean este de neconceput. Atunci nu mai e ministru. Are 50 de consilieri care-i spun că este cel mai bun cel mai frumos, că are întotdeauna dreptate. Vorbind serios, va fi esențial pentru sectorul HORECA, care are peste 360.000 de oameni angajați, cum și cât va interveni Statul. Riscul afacerii e total, totul depinde de durată. Că om de afaceri vă spun că singuri nu ne putem descurcă.” sustine investitorul.
Mohammad Murad este de părere că cei mai mulți investitori din România se vor găși în imposibilitatea de a-și plăti dările sau împrumuturile către bănci.
”Vom ajunge la un conflict cu băncile, cu cei de la taxe și impozite, așa că totul se va închide. Dacă Statul nu are interes, atunci turismul românesc va fi mistuit că de foc! Deși este singurul sector economic care are impact 90 la sută în mediul de afaceri românesc.”a mai adaugat Mohammad mURAT
Reclamă