Reclamă

În prag de vară, după ce și-au petrecut Paștele și urmează și un 1 mai acasă, românii visează la concedii, așa cum visează și la întâlniri cu prietenii și la o cafea băută în oraș. Toate acestea mai trebuie să aștepte însă, iar atunci când se vor întâmpla vor fi diferite de ceea ce știam anterior.

Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafilla, spune că românii vor putea pleca și în concedii, de preferință în țară și vor putea ieși și în oraș, dar totul se va face cu anumite limite, cu respectarea măsurilor de distanțare socială și cu multă prudență.

„Probabil, de îndată ce circulația se va redeschide și unitățile hotliere vor fi deschise, concediile cu familia nu pot fi împiedicate. Probabil vor fi mai mult în țară decât în afara țării, pentru că vedeți că fiecare stat adoptă o politică distinctă în ce privește primirea persoanelor străine ce vin din străinătate. Va fi o problemă legată de accesul la unitățile de alimentație publică pentru că probabil că restaurantele, cel puțin în formatul pe care îl cunoaștem noi, vor întârzia cu deschiderea, mai ales cele care funcționează în spații închise exclusiv și nu au terase”, a afirmat Alexandru Rafila la Digi 24.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu a declarat, la rândul său, că există șanse mari ca terasele să fie redeschise, după data de 15 mai, cu respectarea strictă a normelor ce vor fi stabilite în colaborare cu Minsiterul sănătății.

„Ne dorim ca, după 15 mai, dar numai într-o discuţie cu Ministerul Sănătăţii, să putem avea cel puţin terase deschise în România. Cred că fiecare dintre noi îşi doreşte să iasă la o terasă, să bea o cafea, să se uite la natură, dar asta va trebui să discutăm cu Ministerul Sănătăţii să vedem dacă este posibil acest lucru. Vor trebui respectate anumite norme. Azi am primit un mesaj de la ministrul Boloş (ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, n.r.), fondurile pentru IMM-uri au crescut la un miliard de euro, erau 750 de milioane. Ne gândim să ajutăm hotelierii şi restaurantele din România să se adapteze acestor noi cerinţe prin granturi acordate acestora pentru că este o cheltuială în plus şi noi vrem ca ei să îşi revină foarte repede şi să asigure condiţiile de securitate şi de sănătate eventualilor clienţi”, a declarat ministrul.

Peste toate acestea însă planează avertismentul medicilor, care spun că dacă nu ținem cont de restricțiile impuse atât timp cât acestea sunt încă în vigoare și numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 crește în continuare, am putea fi puși în situația unei prelungiri a stării de urgență.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro