Reclamă

Oricât am încerca să găsim vinovați în lumea animală sau în mecanismele care duc la mutații ale virușilor, vinovații pentru ceea ce ni se întâmplă acum îi putem vedea în oglindă, suntem noi. O spun chiar oamenii de știință, care mai adaugă că viitorul ne poate rezerva surprize și mai neplăcute, pandemii și mai grave, dacă nu ne trezim nici măcar acum.

Pandemia de coronavirus este probabil să fie urmată de alte focare de boală şi mai mortale şi distructive, ne avertizează un grup de cercetători, care a realizat cea mai cuprinzătoare verificare a sănătății planetare. Aceștia atrag atenția că dacă umanitatea nu se va opri din a distruge ecosisteme întregi, de a defrișa masiv, de a polua ape și aer în viitor se va confrunta cu situații și mai grave decât cea din prezent.
„Pandemiile recente sunt o consecinţă directă a activităţii umane, în special sistemele noastre financiare şi economice globale care încurajează creşterea economică cu orice preţ. Avem o mică fereastră de oportunităţi, pentru a depăşi provocările actualei crize, pentru a evita sămânţa celor viitoare”, se arată în studiul publicat de oamenii de știință, citat de The Guardian.
Profesorii Josef Settele, Sandra Díaz şi Eduardo Brondizio au realizat cea mai cuprinzătoare verificare a sănătăţii planetare. Studiul lor a fost publicat în 2019 de platforma interguvernamentală Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), iar concluzia a fost că societatea umană era pusă în pericol de declinul accelerat al sistemelor naturale de susţinere a vieţii Pământului.
Specialiștii spun că practic oamenii acum dorm exact cum și-au așternut prin declinul accelerat al sistemelor naturale de susținere a vieții pe pământ, iar coșmarurile nu îi vor ocoli. Într-un articol publicat ieri, doctorul Peter Daszak, care pregăteşte următoarea evaluare Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, spune că oamenii sunt cei care favorizează apariția pandemiilor, nu mecanismele existente în natură.
„Defrişarea rampantă, extinderea necontrolată a agriculturii, agricultura intensivă, dezvoltarea minieră şi a infrastructurii, precum şi exploatarea speciilor sălbatice au creat o „furtună perfectă” pentru răspândirea bolilor”, spune Daszak., care mai adaugă că „Urbanizarea şi creşterea călătoriilor cu avionul au permis răspândirea unui virus din liliecii asiatici. Aceste activităţi provoacă pandemii prin aducerea mai multor persoane în contact şi în conflict cu animalele, de la care provin 70% din bolile umane emergente”
Specialiștii spun că doar omul poate fi considerat responsabil pentru suferinţele suportate de atâția oameni în această perioadă, de blocarea economiilor și a vieții normale, în întreaga lume și că această pandemie este doar începutul.
„Pandemiile viitoare sunt susceptibile să se întâmple mai des, să se răspândească mai rapid, să aibă un impact economic mai mare şi să ucidă mai multe persoane dacă nu suntem extrem de atenţi la impacturile posibile ale alegerilor pe care le facem astăzi (…) Putem ieşi din criza actuală mai puternici şi mai rezistenţi ca niciodată, alegând acţiuni care protejează natura, astfel încât natura să ne ajute şi să ne protejeze”, au spus cercetătorii.
Oamenii de ştiinţă au subliniat și importanța alocării de fonduri din pachetele de recuperare economică alocate de către guverne pentru consolidarea şi aplicarea protecţiei mediului şi asta, într-o abordare globală.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro