Reclamă

Există părinții care citesc atât de multe cărți pentru a se asigura că fac totul cum trebuie, încât ajung să nu mai știe care este calea corectă. Și există părinți cărora pur și simplu nu le pasă absolut deloc.

Un lucru este sigur, există o serie de comportamente cu adevărat toxice, care se imprimă copiilor noștri și influențează profund viața lor.

Acestea sunt obiceiuri și acțiuni pe care ar trebui să le evitați cu orice preț..

1. Nu respectă limitele

Este important ca părinții să se gândească la limitele pe care le-au stabilit pentru copiii lor. Totuși, așa cum tu ai pretenția ca ei să respecte condițiile și limitele impuse de tine. Și tu trebuie să le respecți intimitatea. Cu cât cresc cu atât ei vor avea mai multe lucruri pe care vor dori probabil să le păstreze pentru ei.

Îngrijorarea este bună, dar nu atunci când încalcă niște limite.
În loc să cauți indicii, mai bine ați sta de vorba și i-ai asigura că pot avea încredere  în tine, indiferent de situație. Folosește-ți cuvintele. Nu fii intruziv.

2. Impunerea autorității

O mulțime de părinți cred că pedeapsa este soluția la orice. Pedepsindu-ți copilul la orice lucru, oricât de mic, nu îi stârnești capacitatea de a fi puternic în fața provocărilor, ci mai degrabă îi vei crea dezamăgire. Frustrare. Furie. Reținere.
Când ești adult și greșești ceva, nu ai o figură autoritară care îți scoate jocul din priză până te descurci mai bine.

3. A fi excesiv de critic

Cu toții avem vise și obiective pe care nu le realizăm.

Poate că ai vrut să fii un jucător de fotbal. Sau poate că ai fost aproape de a câștiga cel mai important concurs de matematică din lume, dar nu ai reușit. Un lucru este sigur: nu ar trebui să vă proiectați eșecurile asupra copiilor.

Nu-ți poți forța copilul să fie ceva ce îți dorești să fii. Când faceți asta, le zdrobiți stima de sine. Atunci când proiectezi ceea ce vrei pentru copiii tăi asupra lor fără să-i lași să aleagă și le impui să ajungă la așteptările tale nerealiste, nu îi faci mai buni sau mai puternici.
Ci din contră, îi faci mai să devină mai neîncrezători și nepregătiți pentru viață.

4. Nu oferă spațiu

Pe măsură ce copiii tăi cresc, au nevoie de mai mult spațiu de la tine. Aceasta este o parte importantă a creșterii.
La un moment dat, trebuie să încetați să le spuneți ce să facă sau să le dai totul de-a gata.

La un moment dat, trebuie să te uiți la copiii tăi și să le spui: „Încearcă să faci singur. O să te ajut dacă ai nevoie de mine”. Dar chiar și atunci, asigurați-vă că nu faceți nimic pentru a le ușura treaba.

Fii gata să-ți lași „bebelușul” să plece atunci când știi că a venit momentul să-și dea singur seama. Nu înseamnă că îl iubești mai puțin dacă îl lași să se descurce singur.

5. Amenințarea și intimidarea

Este frustrant să te ocupi de lucrurile mărunte cu copiii tăi. Adesea lucruri care sunt simple pentru tine pot crea tensiune. Însă chiar și așa nu trebuie să recurgi la amenințări sau intimidare.

Folosind acest tip de autoritate, ai distrus complet încrederea copilului tău în tine.

Nu vor simți că pot veni la tine pentru ajutor. Se vor teme să-ți spună ce simt mai ales că în trecut i-ai amenințat că se va întâmpla un anumit lucru dacă greșesc.

6. Nu ascultă

O să vă spun un secret: copiii știu când nu sunt ascultați.

Ei pot înțelege când sunteți sarcastic și nu îi asculți, chiar dacă aveți impresia că nu înțeleg, o fac.
Trebuie să-ți asculți copiii. Uneori este greu să înveți ceva din ce îți spun, dar nu contează. Atunci când îi asculți le demonstrezi că părerea lor contează pentru tine.

Este adevărat, probabil, un copil de 4 ani nu va avea vreodată ceva deosebit de convingător de spus, dar acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să îi arătați că ceea ce spun el  este important.  La fel ca și tine, vor să vorbească despre experiențele incredibile pe care le au. Ascultă-ți copiii.

 


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro