Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a decis joi că preţul complet al biletelor trebuie specificat în mod clar, de către companiile aeriene pe site-urile lor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Această decizie a CJUE vine după ce, în anul 2011, operatorul aerian Ryanair, a fost criticat de Autoritatea pentru concurenţă din Italia (AGCM), pentru că în prețurile stabilite de ei pentru achiziționarea biletelor nu includeau Taxa pe Valoarea Adăugată pentru cursele interne şi nici comisioanele pentru check-in sau cele pentru plata cu cardul.

Cei de la AGCM subliniază faptul că aceste costuri sunt inevitabile şi trebuie să fie specificate, înainte ca persoanele interesate să înceapă procedura de achiziționare. Datorită acestor nereguli, compania irlandeză Ryanair a fost amendată pentru practici comerciale incorecte.

Ryanair a contestat amenda primită în justiţie, iar cei de la Consiliul de Stat din Italia au cerut clarificări de la Curtea de Justiţie a UE.

În urma deciziei stabilite joi de judecătorii de la Luxemburg, operatorul aerian Ryanair este obligat să arate care este preţul afişat și să specifice că există taxe şi comisioane inevitabile. Totuși, opțiunile suplimentare de preţ se pot indica după ce procedura de booking a început.

Totodată, judecătorii au hotărât că cei care utilizează o carte de credit ar trebui să știe și de aceste comisioane suplimentare care sunt inevitabile şi în consecință ar trebui menţionate în oferta iniţială.

De asemenea, comisioanele pentru check-in, trebuie indicate exceptând situaţia în care există cel puţin o opţiune de a face check-in gratuit.

Compania Ryanair este cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri.