Combinația dintre virusul COVID-19 și aerul poluat este una extrem de periculoasă, după cum avertizează oamenii de știință. În urma studiilor desfășurate de aceștia a reieșit că zonele cele mai afectate de pandemia Coronavirus sunt și zonele care prezintă niveluri foarte ridicate de poluare.
Mai mult decât atât, o analiză arată că 78% dintre decesele cauzate de COVID-19 s-au petrecut în cinci dintre cele 66 de regiuni administrative studiate în Italia, Spania, Franța și Germania. Acestea sunt și cele mai poluate dintre toate, astfel încât se conturează o legătură strânsă între nivelul de poluare și decesele cauzate de acest virus.
De altfel studii anterioare deja legaseră concentrațiile ridicate de dioxid de azot și expunerea plămânilor la el de mai multe probleme de sănătate ale plămânilor, fapt ce ar putea crește incidența deceselor în rândul oamenilor infectați cu coronavirus.
„Rezultatele indică faptul că expunerea pe termen lung la acest poluant ar putea să fie unul dintre cei mai importanți contributori la rata de mortalitate a COVID-19 în aceste regiuni și în toată lumea (…) Otrăvirea mediului înseamnă și otrăvirea propriul nostru corp, iar atunci când el trece printr-un stres de genul celui provocat de coronavirus, capacitatea sa de a se apăra este foarte limitată”, a precizat cercetătorul de la universitatea din Germania care a condus cercetarea.
Acesta nu este singurul studiu realizat pe această temă. Pe 7 aprilie au fost făcute publice și rezultatele unei cercetări pe tema poluării cu particule fine în Statele Unite, care descoperit că până și o creștere mică a nivelului acesteia, în anii anteriori pandemiei se regăsește într-o mortalitate mai mare cauzată de Coronavirus.