Reclamă

Coronavirusul închide graniţele, impune distanţarea socială şi face ca autorităţile să ia măsuri din ce în ce mai drastice, la nivel mondial. Aşa se întâmplă şi în România, unde aproape 7000 de români sunt infectaţi cu COVID, iar salvatorii din linia I fac tot posibilul să reducă epidemia. În acest context, secretarul de Stat în MAI şi şeful DSU, Raed Arafat,  a declarat public faptul că situaţia călătoriilor în afara României pe parcursul acestui an este una care va crea foarte multe controverse. Până la acest moment nu s-a luat o decizie referitoare la relaxarea măsurilor de trecere a frontierei în scop turistic.

“Este posibil să existe o relaxare a călătoriilor în scop turistic, dar tot limitat va fi dreptul de a ieși din țară. Eu cred că în primul rând oamenii nu vor călători. Va exista o temere în privința acestui virus. Nimic nu este clar deocamdată.

Noi am zis că este posibil să avem o revenire a virusului în toamnă, încă nu știm cum se va comporta, deci oricând poate exista o urcare a numărului de cazuri și atunci trebuie să fim pregătiți să luăm măsurile care se impun, adică noi restricții”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Ce înseamnă relaxarea măsurilor de urgenţă?

“Chiar dacă vom relaxa, şi asta a zis-o şi preşedintele Franţei, relaxarea nu înseamnă că ne întoarcem perfect la ce era înainte. Relaxarea este cu măsuri, cu măsuri compensatorii, cu măsuri care poate vor fi deranjante, că trebuie să porţi mască sau ceva peste nas şi gură oriunde te duci, într-un autobuz, într-un loc public.

Vor fi nişte restricţii încă pe anumite activităţi, chiar dacă se relaxează în mare măsurile care au fost luate. Acest lucru trebuie aşteptat. Totul depinde de cum evoluează în următoarele 2-3 săptămâni situaţia. Dacă evoluează spre bine şi facem cu cap ieşirea din măsurile astea, înseamnă că suntem chiar de felicitat la nivel naţional. Dacă ne grăbim sau dacă luam măsuri grăbite, sub presiune, şi ieşim prea devreme sau ieşim incorect, riscul este să se întoarcă împotriva noastră”, spunea Arafat.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro