Preparare: 50 de minute;
Gătire: 40 de minute;
Timpul total: 1 oră și 30 de minute;
Servire: 4 porții
Considerat pâinea de lux a italienilor („Pan del Ton” în dialectul milanez), este replica perfectă a cozonacului tradițional românesc, fiind la rândul său un desert festiv. A fost inventat în Italia în secolul al XV-lea.
Legenda spune că un cavaler din Milano, Ughetto degli Atellani, s-a îndrăgostit de fiica unui patiser pe nume Toni. Pentru a o impresiona pe aleasa inimii sale se angajează în patiseria lui Toni, unde inventează un altfel de pâine, îmbogățită cu tot felul de arome și mirodenii (în afară de făină adaugă şi drojdie, unt, ouă, stafide şi bucăţi confiate de coajă de citrice).
Ducele de Milano, Ludovico il Moro Sforza (1452-1508), alături de soția sa Beatrice d’Este, autorizează căsătoria celor doi (la care a luat parte și Leonardo da Vinci!). Tot el le sugerează să își deschidă o patiserie nouă: Pan del Ton (Pâinea lui Toni).
Un asemenea desert nobil, cu siguranță te va încânta și va fascina invitații. Să trecem la treabă!
Ingrediente:
pentru maia vei avea nevoie de:
- 100 ml de lapte;
- 100 g de făină;
- 5 g drojdie proaspătă
pentru aluat:
- 300 g făină;
- 150 g fructe uscate;
- 100 g ciocolată;
- 80 g zahăr;
- 80 ml lapte;
- 20 g drojdie proaspătă;
- 4 gălbenușuri;
- 1 păstaie de vanilie sau 2 esențe;
- coajă de la citrice (lămâie, portocale… nu vă zgârciți!);
- și asul din mânecă: un praf de sare.
Mod de preparare:
- Maiaua: se adaugă drojdia bine mărunțită între degete și făina într-un bol mai mare. Peste această compoziție uscată se adaugă laptele călduț, se verifică să nu ardă la atingere. Se amestecă ușor până se obține un aluat moale. Când se omogenizează acoperim și lăsăm să crească la un loc călduț cel puțin timp de 2 ore sau și mai bine peste noapte;
- Aluatul: se pune maiau, care este bine crescută, cu aspect poros, peste care se cerne restul de făină. Apoi se adaugă pe rând: zahărul, gălbenușurile, laptele călduț, asul din mânecă: praful de sare, semințele de la păstaia de vanilie/ esențele, coaja de la citrice. Apoi întreg conținutul se mixează până la omogenizare. Apoi se adaugă restul de drojdie pe care o mărunțim bine între degete, apoi se adaugă treptat și untul (moale, la temperatura camerei). Se frământă pentru aproximativ 20 de minute, până devine elastic.
- Ultimele retușuri: se adaugă fructele uscate, și bucățelele de ciocolată. Frământăm până la omogenizare.
- Forma aluatului: se pune blatul de lucru puțină făină, cât să putem lucra cu aluatul, să-l putem forma ca o bilă. După aceea se pune într-un recipient mai mare uns cu ulei. Îl lăsăm să crească minimum 3 ore sau până își va dubla volumul. După ce crește îl scoatem din recipient, se pune într-o tavă cu pereți înalt, în care îl lăsăm să crească până își va trimpla volumul.
- Se pune la copt în cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 40-45 de minute.