Două nave ale Marinei SUA, distrugătorul USS Ralph Johnson și nava de cercetare USNS Bowditch, au traversat strâmtoarea Taiwan în perioada 10-12 februarie, acțiune care a provocat reacții din partea Chinei. Este prima misiune de acest fel de la preluarea mandatului de către președintele Donald Trump luna trecută, și a atras critici virulente din partea autorităților chineze, care susțin că astfel de acțiuni cresc riscurile de securitate.
Comandamentul Indo-Pacific al armatei SUA, prin comandantul Matthew Comer, a explicat că tranzitul a fost realizat printr-un coridor internațional din strâmtoare, care nu aparține niciunui stat de coastă. Comer a subliniat că prin acest coridor se bucură de libertatea de navigaţie în largul mării și de alte utilizări legale ale mării la nivel internațional.
Forțele militare chineze au fost trimise să supravegheze tranzitul, iar Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a calificat acțiunea SUA drept una care „trimite semnale greșite” și amplifică riscurile de securitate. De asemenea, China a abordat situația Taiwanului ca pe o problemă diplomatică crucială, atrăgând atenția că nu va accepta interferențe externe și că va susține cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială.
În unison, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că forțele taiwaneze au monitorizat tranzitul navelor, însă a menționat că situația rămâne normală, chiar dacă operaţiunile militare chineze în zona sunt o realitate zilnică.
Reacțiile Chinei la misiunea Marinei SUA și recent emisa declarație comună a lui Donald Trump cu prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba, care sublinia importanța menținerii păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, pun din nou în lumină tensiunile existente în regiune. Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, afirmă ferm că doar poporul taiwanez își poate decide viitorul, respingând pretențiile de suveranitate ale Beijingului.