Reclamă

Summitul pentru Acțiune privind AI de la Paris a evidențiat confruntarea a două viziuni distincte asupra reglementării inteligenței artificiale, în contextul în care SUA cer o limitare a reglementărilor pentru a susține industria în plină expansiune, contrar Europei care caută un cadru mai strict.

Discursul vicepreședintelui american J.D. Vance a marcat evenimentul printr-o poziție clară în favoarea minimalizării reglementărilor, susținând că „Statele Unite sunt lider în AI, iar administrația noastră intenționează ca ele să rămână așa”. Acesta a subliniat importanța politicilor pro-creștere, menționând un plan de investiții de 500 de miliarde de dolari intitulat „Stargate”.

În același timp, Europa, prin vocea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a declarat intenția de a mobiliza 200 de miliarde de euro pentru dezvoltarea AI pe continent, căutând să stabilească un parteneriat public-privat pentru o inteligență artificială de încredere.

O ofertă nesolicitată a lui Elon Musk pentru achiziționarea start-up-ului OpenAI, un element semnificativ în această dispută, a fost respinsă. Într-o intervenție pe X, șeful OpenAI, Sam Altman, a răspuns „Nu, mulțumesc”.

Înainte de a se întâlni cu președintele Emmanuel Macron pentru discuții oficiale, J.D. Vance a avertizat împotriva parteneriatelor tehnologice cu regimuri autoritare, referindu-se direct la China.

Summitul a mai fost marcat de absența SUA și Marii Britanii de la semnarea unei declarații comune care a reunit 61 de state, mulți participanți fiind îndemnați de liderii organizației Future of Life Institute să nu semneze documentul, invocând o ”lipsă a mențiunilor privind riscurile AI”.

Ultima zi a summitului a fost dedicată întâlnirilor de afaceri, fiind prezente între 3.000 și 4.000 de companii, inclusiv OpenAI, la Station F, incubatorul fondat de Xavier Niel.

Președintele francez Emmanuel Macron a promis o „strategie” de dezvoltare a infrastructurii AI în Franța, inspirată din eforturile pentru reconstrucția Catedralei Notre-Dame, alocând un buget privat de 109 miliarde de euro pentru acest scop.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro