Epidemia de holeră din Angola a provocat, de la începutul anului, moartea a cel puțin 108 persoane, majoritatea în capitala Luanda, conform unui anunț al Ministerului Sănătății angolez. Deși Angola este o țară bogată în petrol și alte resurse minerale, aceasta se confruntă cu o sărăcie accentuată, arată un raport transmis de AFP și preluat de Agerpres.
Începând cu 7 ianuarie, au fost înregistrate 3.147 de cazuri confirmate de holeră, aproape jumătate dintre acestea fiind raportate în Luanda, a menționat Ministerul Sănătății. „Vârsta persoanelor bolnave variază între 2 și 100 de ani”, a precizat aceeași sursă.
Capitala Luanda a fost deosebit de afectată, cu cel puțin 48 de decese, în timp ce provincia vecină, Bengo, a înregistrat 43 de morți cauzate de holeră.
Holera este o infecție intestinală acută care se răspândește prin alimente și apă contaminate cu bacteria Vibrio cholerae. Boala poate duce la diaree severă, vărsături și crampe musculare și poate fi mortală în câteva ore din cauza deshidratării, dacă nu este tratată. Tratamentul include rehidratarea orală pentru cazurile ușoare și antibiotice pentru cele severe.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat anul trecut o creștere cu 71% a deceselor cauzate de holeră față de anul precedent. Schimbările geografice au fost semnificative, cu o scădere de 32% a cazurilor în Orientul Mijlociu și Asia, în timp ce Africa a înregistrat o creștere notabilă de 125%, conform datelor oferite de OMS.