Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) au înregistrat o creștere alarmantă în Europa, cu un număr însemnat de cazuri de sifilis și gonoree, potrivit celor mai recente date publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). În 2023, numărul cazurilor de gonoree a ajuns la aproape 100.000, marcând o creștere de 31% față de 2022 și o creștere de peste 300% comparativ cu 2014.
Acesta este cel mai mare număr de cazuri raportate în Europa de la începutul monitorizării ITS de către ECDC în 2009. Agenția a emis un avertisment cu privire la creșterea rezistenței antimicrobiene în gonoree, subliniind apariția tulpinilor rezistente la medicamente, care reduc eficiența tratamentelor existente.
În același timp, cazurile de sifilis au crescut la 40.000 în 2023, o creștere de 13% comparativ cu 2022 și dublu față de 2014. Deși chlamydia continuă să fie cea mai comună ITS bacteriană raportată, în 2023 s-a observat doar o creștere de 3% față de anul precedent, ajungând la peste 230.000 de cazuri în întreaga Europă.
Noile date nu doar că confirmă tendința de creștere observată în 2022, când cazurile de gonoree și sifilis au crescut cu 48% și, respectiv, cu 34%, dar sugerează și o modificare a comportamentului sexual riscant, inclusiv o reducere a utilizării prezervativelor.
Organizația Mondială a Sănătății pentru Europa a atras atenția anul trecut asupra scăderii utilizării prezervativelor în rândul adolescenților europeni, ceea ce sporește riscul de ITS și sarcini nedorite. Potrivit ECDC, este urgent să se intensifice eforturile în vederea sensibilizării publicului, prevenției, testării și tratamentului pentru a aborda această problemă crescândă de sănătate publică.